Фото ілюстративне. Джерело: minfin

Нацбанк звітує про покращення ситуації на валютному ринку України: на скільки скоротився дефіцит

На міжбанківському валютному ринку минулого тижня зросла пропозиція на тлі падіння попиту. У зв’язку з цим дефіцит скоротився вдвічі.

Про це написав член Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин на своїй Facebook-сторінці.

"Збільшення пропозиції іноземної валюти на тлі скорочення попиту на неї з боку клієнтів банків минулого тижня обумовило зменшення чистого продажу іноземної валюти Національним банком з метою збалансування ринку до 302 мільйонів доларів (порівняно із 638 мільйонів доларів тижнем раніше)", — зазначив він.

Водночас, за його словами, міжнародні резерви України, які, за попередніми даними станом на 1 вересня 2023 року, становили 40,4 мільярда доларів, залишаються достатніми для фінансування 5,4 місяця майбутнього імпорту.

Данилишин додав, що, як і раніше, розширюється дефіцит торгівлі товарами. За даними Державної митної служби, за 8 місяців від початку року він склав 16,6 мільярда доларів, що вдвічі вище, ніж за аналогічний період минулого року.

Член Ради НБУ також нагадав, що Польща не відновлюватиме імпорт українського зерна, навіть якщо Євросоюз вирішить скасувати заборону. За подібних обставин інші країни регіону можуть приєднатися до "демаршу" Польщі.

"Припинення роботи зернового коридору й атаки РФ на дунайські порти додатково ускладнять експорт української аграрної продукції в умовах очікувань щодо зростання врожаю на 5% порівняно з минулим роком. Ці фактори матимуть негативний вплив як на темпи економічного зростання, так і на ситуацію на валютному ринку", — наголосив Данилишин.

Нагадаємо, що з 12 серпня 2023 року Національний банк України пом’якшив частину валютних обмежень. Цей процес необхідний для стійкості валютного ринку, збільшення доходів у іноземній валюті та для запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни. Згідно з рішенням НБУ, "Укрпошта" матиме змогу здійснювати перекази з метою забезпечення виплати пенсій та грошових допомог на користь громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.09.2023 11:19