Фото: НБУ

Нацбанк пом'якшує низку валютних обмежень: що зміниться

З 12 серпня 2023 року Національний банк України пом’якшив частину валютних обмежень. Цей процес необхідний для стійкості валютного ринку, збільшення доходів у іноземній валюті та для запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Про це повідомляє прес-служба НБУ. Так, регулятор запроваджує зміни щодо таких питань:

Перекази за кордон для виплати пенсій громадянам України

Згідно з рішенням НБУ, "Укрпошта" матиме змогу здійснювати перекази з метою забезпечення виплати пенсій та грошових допомог на користь громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.

"Це дасть змогу підтримати соціальні ініціативи щодо захисту пенсіонерів, що вимушено перебувають за межами України, та забезпечити виплати гарантованих їм державою пенсій і грошових допомог", — зазначають у Нацбанку.

Відомо, що у червні 2022 року регулятор також дозволив переказувати кошти за кордон для виплат пенсій громадянам у межах міжнародних договорів, укладених Україною з іноземними державами.

Участь банків-нерезидентів в операціях з ОВДП, номінованими в національній валюті

НБУ дозволить здійснювати переказ коштів у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, які відкриті в українських фінансових установах, для проведення операцій з внутрішніми державними облігаціями України (ОВДП), номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент.

"Такі зміни мають посприяти активнішій участі банків-нерезидентів у операціях з гривневими ОВДП та водночас завдяки збереженню обмеження на конвертацію цих коштів у іноземну валюту та їх переказ за кордон це не призводитиме до посилення тиску на валютний ринок", — пояснюють у прес-службі.

Перекази коштів за кордон товарними біржами

У регуляторі повідомляють, що товарні біржі отримають можливість переказувати кошти нерезиденту з метою повернення попередньо внесеної ним суми гарантійного забезпечення для участі в біржових торгах. Таке повернення може здійснюватися лише за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону. Відповідно купівля іноземної валюти не здійснюватиметься, отже це не посилюватиме тиск на валютний ринок.

"Такі зміни дадуть змогу забезпечити виконання біржами своїх зобов’язань перед учасниками торгів, що зі свого боку сприятиме збільшенню припливу іноземної валюти в Україну", — зазначають у НБУ.

Валютний нагляд банків за імпортом в країні

Згідно з рішенням регулятора, банки не матимуть можливості завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення коштів імпортеру з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку.

"Відповідна зміна необхідна, щоб запобігти непродуктивному відпливу іноземної валюти за кордон, що дасть змогу захистити міжнародні резерви України та стабільність на валютному ринку", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Національному банку розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Раніше повідомлялось, що рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.08.2023 14:21