Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Бельгії равлики зіпсували запрошення на вибори до парламенту (фото)

У Бельгії, де пройшли вибори до федерального парламенту країни, равлики неабияк втрутилися у процес голосування. Молюски зіпсували запрошення на вибори, через що чималій кількості громадян довелося брати дублікати у мерії, адже на тих паперах, які вони отримали, неможливо було прочитати написане.

Про це повідомляє бельгійське видання DH Les Sports+.

Експерти вважають, що, ймовірно, целюлоза — рослинний матеріал, з якого складається папір — надто до смаку молюскам. А розвелося їх дуже багато через вологу погоду, особливо у сільській місцевості.

Потрапляючи у поштову скриньку, вони псують газети, листи, рахунки, а тепер дісталися й до запрошень на вибори.

У Бельгії равлики зіпсували бюлетені для голосування

Колаж: dhnet.be

Журналісти DH Les Sports+ також зіткнулися з такою проблемою. До ратуші, куди вони звернулися за роз’ясненням, їх зустріли з розуміючою посмішкою. Виявилося, що цей випадок непоодинокий, а фото із зіпсованим запрошенням вже шириться мережею.

Водночас бельгійців такий хід подій втішає мало, адже в країні участь у виборах є обов'язком громадянина. За невиконання обов'язку — штраф 80 євро. А якщо бельгієць без поважних причин пропустить вибори чотири рази, то йому загрожує штраф до двох тисяч євро, а також можуть позбавити права голосувати на 10 років.

Вибори в Бельгії: чому це важливо для України

У країні, яка є важливим союзником Києва, 9 червня відбулися потрійні вибори: бельгійці голосували за новий федеральний парламент, регіональні парламенти та членів Європейського парламенту в один день. У Фламандському регіоні країни правим популістам, які виступають за розділення країни, прогнозували посилення позицій.

Вибори у Бельгії є значущими для України, адже всі інституції Євросоюзу та штаб-квартира НАТО розташовані саме в Брюсселі. До того ж країна підтримує Київ з початку повномасштабного вторгнення РФ, а уряд пообіцяв передати Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Крім того, левова частка заморожених російських активів перебуває саме в Бельгії, у депозитарії Euroclear у Брюсселі, у вигляді цінних паперів.

Передвиборчі опитування свідчили, що на посилення позицій може розраховувати права партія "Фламандський інтерес", яка виступає за незалежність Фландрії, обмеження імміграції та збереження "традиційних фламандських цінностей". Також аналітики очікували за результатами виборів виснажливих переговорів щодо формування нового уряду. Примітно, що після виборів 2019 року правлячу коаліцію вдалося сформувати лише майже через 500 днів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо на тлі поразки його правоцентристської партії "Відкриті фламандські ліберали та демократи" на національних виборах повідомив, що йде у відставку. Як показали екзитполи, "Відкриті фламандські ліберали та демократи" набрали 5,7% голосів, що на 2,8 відсоткових пункта менше за результат 2019 року. Президент партії Том Онгена заявив, що теж подасть у відставку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.06.2024 13:07