Фото ілюстративне. Джерело: nara.getarchive.net

У Білорусі помер блогер, якого засудили за "смайлик" на карикатуру на Лукашенка

У Білорусі помер чоловік, якого ув'язнили за "смайлик" на сатиричний малюнок на самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка. Засудженому на момент смерті був 61 рік.

Про це повідомила незалежна правозахисна група "Вясна". Микола Климович помер у виправній колонії №3 на півночі Вітебської області Білорусі.

У лютому 2023 року суд у Білорусі визнав чоловіка винним в "образі" диктатора через сатиричне зображення, розміщене в соціальних мережах. Суддя засудила його до року позбавлення волі, попри те, що Климович мав серйозну ваду серця.

Лідер опозиції Світлана Тихановська заявила, що ця новина "розбила їй серце".

"Якщо ми не надамо політв'язням термінову медичну допомогу, помре більше", — сказала Тихановська.

Скільки у Білорусі політв'язнів

Станом на березень поточного року у Білорусі нараховувалось 1459 політичних в’язнів. Як повідомляв білоруський політик, представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич, це тільки офіційні цифри, насправді таких людей, за його словами, 3-5 тисяч. За його словами, серед політв’язнів — блогери, бізнесмени, політики, експерти, аналітики, активісти та прості громадяни Білорусі, велика частина з яких потрапила під коток репресій режиму Лукашенка після подій 2020 року.

"Їхня кількість постійно зростає, і проти них постійно застосовують тортури. Як приклад хочу навести нобелівського лауреата Алеся Біляцького. Його засудили до 10 років позбавлення волі", — розповідав Мацкевич.

Нагадаємо, 3 травня Мінський суд у Білорусі виніс вирок колишньому головному редактору Telegram-каналу Nexta Роману Протасевичу. Його визнали винним у скоєнні низки злочинів і засуджено до восьми років позбавлення волі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.05.2023 06:31