Фото: Е15

У Чехії розгорнули серійне виробництво дронів для ЗСУ: більшість працівників — українці

У Чехії компанія UAC запустила виробництво дронів для України. Йдеться про серійне виробництво розвідувальних дронів "Leleka-LR" та ударних "Булава".

Як повідомляє чеське видання E15, UAC — це філія приватної української компанії DeViRo, яка з 2014 року займається розробкою та виробництвом безпілотників військового типу.

Зазначається, що підприємство розташоване у чеському місті Колін, а його потужності надають змогу забезпечити постачання близько сотні розвідувальних та ударних безпілотників на рік.

"Зараз постачання безпілотної техніки з Чехії в Україну є абсолютним пріоритетом. У майбутньому ми маємо намір отримати вирішальну частку центральноєвропейського ринку в категорії середніх безпілотників та постачати продукцію в збройні сили країн НАТО та інших держав", — зазначає представник компанії Штефан Фюле.

Чехія завод дронів

Фото: Е15

Наразі на виробництві працює близько 80 працівників. Переважна більшість з них — українці. Лише п’яту частину з усього персоналу складають чехи. За словами представників компанії, UAC збільшуватиме кількість працівників.

Виконавчий директор компанії Павло Булант зазначив, що торік у листопаді підприємство почало пробну експлуатацію, а вже у квітні — серійне виробництво. Він додав, що це буквально військове виробництво, а ексклюзивний замовник — Збройні сили України.

Варто зазначити, що виробництво дронів починається з виготовлення точної електроніки. Цілі електронні блоки, материнські плати збираються на потужностях компанії силами її спеціалістів. Таким чином підприємство збирає й оптичні модулі. За словами Буланта, інші операції включають литтям у форми, 3D-друк та обробку на верстатах фюзеляжів і крил безпілотників.

"Ми практично повністю автономні, адже у нас є мінімум субпідрядників. Ми купуємо у них, наприклад, електродвигуни та двигуни внутрішнього згоряння для безпілотників", — зазначив він.

Видання додає, що дрон "Булава" може бути озброєний кумулятивним зарядом, який пробиває броню товщиною до 400 міліметрів, або осколково-розривним зарядом для ураження окопів або командних пунктів.

Нагадаємо, 30 червня генеральний директор "Укроборонпрому" Герман Сметанін повідомляв, що в Україні запущено серійне виробництво ударних безпілотників з дальністю ураження понад тисячу кілометрів. При цьому наша держава не намагається копіювати у даному напрямку підходи Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.07.2024 12:03