Фото: Anadolu Agency

У Чехії збільшать виплати українським біженцям: названо суми

Українські біженці, які тимчасово проживають у Чехії, з 1 серпня отримуватимуть більші виплати. Розмір допомоги змінили у зв’язку зі скасуванням безплатного житла.

Про це повідомляє ukraina.radio.cz.

Так, уряд Чехії ухвалив рішення щодо збільшення гуманітарної допомоги українським біженцям. Воно набуде чинності з 1 серпня.

"Це має дати змогу особам із тимчасовим захистом знайти інше житло після того, як чеська держава практично перестане надавати їм гуманітарне житло вже від 1 вересня", — йдеться у повідомленні.

Як зміняться виплати?

Відповідно до схваленої зміни, так звані зараховувані суми витрат на житло, що є частиною гуманітарної допомоги біженцям, зростуть до 229 євро (6000 крон) на місяць для вразливих категорій і до 152 євро (4000 крон) — для інших громадян.

При цьому вже не матиме значення, чи внесене житло, де живуть біженці, до спеціального реєстру, чи ні. В одному домогосподарстві буде враховуватися до п’яти осіб.

Житло для українських біженців у Чехії

Варто зазначити, що станом на сьогодні чеська держава надає працездатним біженцям безплатне житло не більш ніж на п’ять місяців. Проте дітей і підлітків до 18 років, студентів, вагітних жінок, літніх людей віком понад 65 років, людей з інвалідністю, осіб, що доглядають за ними, чи осіб, що доглядають за дітьми до шести років, — це обмеження не стосується.

З 1 вересня цей термін безплатного житла скорочується до 90 днів, причому для всіх — і вразливих теж. Ті, хто отримав таке житло більш ніж за 90 днів до 1 вересня, втратять його вже того дня.

Нагадаємо, раніше Національний банк України заявив, що, за їх прогнозами, у 2025-2026 роках очікується повернення значної кількості українських біженців. Проте ризики неповернення великої частини громадян залишаються високими. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.07.2024 17:41