Фото: ілюстративе. Джерело: realgazeta.com.ua

Економіст пояснив, чому українські біженці вигідні для Чехії

Наплив працездатних українських біженців до Чехії йде на користь її економіці, адже дає змогу перекрити ті вакансії, які довгий час порожніли.

Про це повідомляє економіст Петр Бартонь з інвестиційної групи Natland, пише Radio Prague International.

"Українці з економічного погляду є новою робочою силою і, попри надану їм значну соціальну допомогу, завжди вигідні чеській державі, адже вони платять податки й займають ті робочі місця, які вже давно лишаються вакантними", — наголосив він.

Згідно з даними Міністерства внутрішніх справ Чехії,  від початку повномасштабної російсько-української війни через Чехію пройшло понад 600 тисяч українських біженців. Станом на 1 липня 2024 року в Чехії зареєстровано понад 360 тисяч біженців з України.

Бартонь додає, що українські біженці у вигляді податків передали до державного бюджету Чехії більше коштів, ніж держава надала їм у вигляді допомоги. Зокрема, він не погоджується з твердженням, нібито українці забирають у чехів робочі місця. За його словами, якби це було правдою, у Чехії зростало б безробіття, але воно не зростає і вже тривалий час перебуває на дуже низькому рівні.

"Українські біженці, які прибувають до Чехії, часто є освіченими фахівцями в тих галузях, у яких тривалий час бракує працівників. Ці люди, якби їм було легше отримати визнання своєї кваліфікації, змогли б заповнити більше місць, для яких зараз не вистачає людей", — зазначає економіст.

Видання додає, що нестачу працівників у Чехії найбільше відчувають працедавці, які пропонують найменш кваліфіковану працю. І в цьому випадку українські біженці, які не мають визнаної в Чехії кваліфікації, займають саме такі некваліфіковані робочі місця.

Нагадаємо, з 1 липня скасували допомогу для біженців з України "40+". Відтепер приватні власники не отримуватимуть кошти за розміщення біженців, які мають статус тимчасового захисту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.07.2024 12:32