Фото: ілюстративе. Джерело: realgazeta.com.ua

Скорочення допомоги для українських біженців у Польщі: де шукати безоплатне житло

У Польщі з 1 липня скасували допомогу для біженців з України "40+". Відтепер приватні власники не отримуватимуть кошти за розміщення біженців, які мають статус тимчасового захисту.

Про це повідомляє ukrainianinpoland.pl.

Що відомо про програму "40+" та чому її скасували

Програма передбачала компенсацію в розмірі 40 злотих на день, що становить 400 гривень, за розміщення та харчування людей, які отримали прихисток у Польщі. Таку суму надавали за кожного біженця, включно з дітьми. Програма діяла до 120 днів з дати першого в'їзду біженців до Польщі. Гроші отримували власники як квартир і будинків, так і гуртожитків чи готелів.

У польському уряді заявили, що останнім часом кількість заявників на компенсацію за програмою постійно зменшувалася. Водночас у центрах колективного розміщення вільних місць стало більше.

Де українські біженці можуть знайти безплатне житло

У перші 120 днів проживання у колективних центрах, які надає місцева влада, буде безоплатним. Водночас для вразливих категорій біженців проживання у таких центрах буде й надалі безоплатним, а інші вноситимуть 60 злотих на день, а неповнолітнім — 15 злотих.

"Також безоплатне житло в Польщі можна знайти через оголошення, які розміщені на офіційних урядових ресурсах. Польський уряд створив кілька порталів для допомоги українцям, де можна знайти інформацію про доступне житло", — йдеться у повідомленні.

Один з таких — Pomagam Ukrainie, де публікують пропозиції тимчасового житла та контактну інформацію місцевих адміністрацій. Видання додає, що багато варіантів з житлом для біженців пропонують невеликі готелі чи пансіонати. Часто такі заклади отримують підтримку від міжнародних організацій, тому в оголошеннях зазначається, що проживання не обмежується 120 днями й не залежить від програми "40+".

"Різні благодійні організації та фонди також активно залучаються до допомоги українцям, надаючи підтримку в пошуку безоплатного житла", — додають у виданні.

Нагадаємо, 25 червня Рада Європейського Союзу ухвалила рішення щодо продовження дії тимчасового захисту для біженців з України до 4 березня 2026 року. Відомо, що він повинен був діяти до 4 березня 2025 року, але його роботу було продовжено ще на один рік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.07.2024 01:24