Фото: сайт Офісу президента

У червні може початися шлях до справедливого миру, — Зеленський

Під час вечірнього відеозвернення 28 квітня президент Володимир Зеленський повідомив, що наша країна разом зі Сполученими Штатами працюють над двосторонньою безпековою угодою. 

Текст звернення з'явився на сайті президента України.

Зеленський наголосив, що зараз команди України та Сполучених Штатів працюють над двосторонньою безпековою угодою. 

"Уже над конкретним текстом працюємо. Мета наша в тому, щоб зробити цю угоду найсильнішою з усіх. Обговорюються конкретні основи нашої безпеки, нашої взаємодії. Працюємо і над тим, щоб зафіксувати конкретні рівні підтримки на цей рік і на наступні 10 років. Це і збройна підтримка, і фінансова, і політична, і те, що стосується спільного виробництва зброї", — сказав глава держави.

Український президент зазначив, що угода повинна бути дійсно взірцевою, яка відповідатиме силі американського лідерства. 

"Я вдячний і нашій команді, і команді американської сторони за просування з підготовкою угоди", — додав президент України.

Зеленський також заявив, що наступного тижня теж буде досить багато міжнародної комунікації — і публічної, і непублічної. 

"Пам’ятаємо, що нам має принести цей рік у політичному сенсі. Це і результат із Євросоюзом. Україна виконала всі необхідні умови для реального початку перемовин щодо вступу, і тепер свої зобов’язання має виконати сторона Євросоюзу", — сказав український лідер.

Зеленський зауважив, що Україна продовжує готувати на червень перший інавгураційний Саміт миру.

"Наша команда зараз, а разом із нею й команди ключових партнерів працюють, щоб Саміт став справді глобальним. Точно можемо сказати: усі континенти будуть представлені — різні частини світу, різні погляди на глобальний розвиток. Але всі вони об’єднані однаковим визнанням того, що Статут ООН та базові міжнародні конвенції є обов’язковими документами для кожної держави світу, зокрема й такої, як Росія, де царює божевілля", — сказав президент.

За словами Зеленського, світова більшість повинна примусити Росію до миру та може це зробити й саме в червні може початися шлях до справедливого миру.

"Готуємось і до саміту НАТО, який відбудеться цього літа. Потрібен сильний політичний сигнал — Альянс не має боятися власної сили та ховатися від власних основ. Кожна країна, яка поділяє спільні цінності й готова реально їх захищати, заслуговує на запрошення в Альянс", — резюмував Володимир Зеленський.

З якими державами Україна вже підписала безпекові угоди

Першу таку угоду Україна 12 січня 2024 року підписала зі Сполученим Королівством. 16 лютого президент Зеленський підписав наступні дві угоди про гарантії безпеки для України з Німеччиною та Францією. 23 лютого  Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між державами. 24 лютого 2024 року Україна уклала двосторонні безпекові угоди з Італією та Канадою. 3 квітня була підписана угода із Фінляндією.

Нагадаємо, 16 квітня українські політики провели черговий раунд переговорів з Іспанією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Це відбулось у рамках виконання Спільної декларації "Великої сімки" про підтримку нашої країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.04.2024 19:14