Фото: newshub.ge

У Червоному морі перерізали кабелі, що забезпечували глобальний інтернет з Азії до Європи

У Червоному морі були перерізані три кабелі, що забезпечували глобальний інтернет та комунікації з Азії до Європи. Цей маршрут вважається найважливішим для передачі даних.

Про це повідомляє Sky News.

За даними джерела, пошкодження торкнулися 25% трафіку, що проходить через Червоне море лініями, які забезпечують передачу даних до Африки, Азії та Близького Сходу. За даними гонконзької компанії HGC Global Communications, до них належать Азія-Африка-Європа 1, шлюз Європа-Індія, Seacom та TGN-Gulf.

Цікаво, що хусити звинувачення на свою адресу відкидають. Водночас вони звинуватили в інциденті військові операції Великої Британії та США, не надавши при цьому доказів.

"Початкове тестування показало, що зачеплений сегмент перебуває в межах морської юрисдикції Ємену в південній частині Червоного моря", — йдеться у заяві компанії Seacom, яка обслуговує Джибуті.

Там заявили, що перенаправляють трафік, який вдалося змінити, хоч деякі послуги не працюють.

Своєю чергою компанія Tata Communications, що входить до складу індійського конгломерату і володіє лінією Seacom-TGN-Gulf, повідомила, що після відключення лінії вона "негайно почала вживати відповідних заходів для виправлення ситуації".

Агресія хуситів у Червоному морі

Як відомо, хусити останні кілька місяців неодноразово намагалися атакувати цивільні судна в Червоному морі. Також під їхні удари потрапляли кораблі США і не лише. Усі дії розвиваються у протоці Баб-ель-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену, підконтрольні хуситам. Через неї судна потрапляють у Червоне море, щоб далі дістатися Суецького каналу і Середземного моря.

Хусити кажуть, що їхні напади на цей важливий судноплавний шлях — спроба зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у Секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, "пов'язані з Ізраїлем".

У відповідь американські та британські військові у ніч на 12 січня розпочали військову операцію проти хуситів у Ємені. Було завдано авіаударів по об'єктах, пов'язаних з цим терористичним угрупуванням. Удари завдавалися з винищувачів і ракетами "Томагавк" по таких об'єктах як радіолокаційні системи, місця зберігання та запуску дронів, місця зберігання та запуску балістичних ракет, а також місця зберігання та запуску крилатих ракет.

Нагадаємо, що 12 січня хусити помилково атакували ракетою танкер, який перевозив російську нафту під час обстрілу берегів Ємену. А 14 січня хусити атакували протикорабельною ракетою американський есмінець у Червоному морі. Вона була збита винищувачем США.

18 січня єменські хусити випустили дві протикорабельні балістичні ракети по американському танкеру Chem Ranger. Снаряди впали у воду поряд зі судном. Інформації про пошкодження і поранених не надходило.

Водночас Сполучені Штати Америки 17 лютого завдали п'ять ударів в районах Ємену, контрольованих підтримуваними Іраном бойовиками-хуситами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.03.2024 14:59