Фото: eurointegration.com

У Чорному морі посилилась мінна небезпека: військові назвали причину

Через довготривалі шторми мінна небезпека у Чорному морі залишається на високому рівні.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявила речниця обʼєднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, довготривалі шторми у морі спричиняють зміщення мін на інші ділянки, що й підвищує рівень мінної небезпеки.

"Мінна небезпека зберігається на високому рівні. Через те, що море штормить і шторми довготривалі. Ми можемо припускати, що шторми якраз сприяють тому, що міни відтягнуті на інші ділянки, зокрема подалі від навігаційного коридору", сказала Гуменюк і нагадала про те, що декілька днів тому, після затишшя штормів, декілька мін принесло до узбережжя Миколаївщини та Одещини.

Додамо, що Росія ще на початку повномасштабного вторгнення замінувала економічну зону та територіальне море України. Загалом йдеться щонайменше про 450 мін, упродовж року 30 з яких були виявлені.

Нагадаємо, днями Гуменюк розповідала про те, що російські загарбники розміщують кораблі-ракетоносії трохи далі від берега. Проте ймовірність ракетних ударів з Чорного моря й досі присутня. За словами речниці, наразі корабельне угруповування у Чорному морі практично згорнуто: лише до трьох-п'яти одиниць перебувають на бойовому чергуванні — це є певним результатом попередньої роботи української армії. Окупанти відтягнули ракетоносії через наші "переконливі" удари по інфраструктурі та по самих бойових одиницях Чорноморського флоту РФ, вважає Гуменюк.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.12.2023 10:30