Фото: Наталя Гуменюк. Джерело – "Суспільне"

Чи варто очікувати ракетних ударів з моря: роз'яснення Гуменюк

Російські загарбники розміщують кораблі-ракетоносії трохи далі від берега. Проте станом на сьогодні й надалі присутня ймовірність ракетних ударів з Чорного моря.

Таку заяву зробила речниця обʼєднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Вона наголосила, що наразі корабельне угруповування у Чорному морі практично згорнуто: лише до трьох-п'яти одиниць перебувають на бойовому чергуванні. За словами Гуменюк, це є певним результатом попередньої роботи української армії. Окупанти відтягнули ракетоносії через наші "переконливі" удари по інфраструктурі та по самих бойових одиницях Чорноморського флоту РФ.

"Вони навіть місця дислокації обрали для себе далі від контрольованого Україною берега. Отже, для них зона Чорноморського театру військових дій, як її називають моряки, стала для них небезпечною. При цьому зберігається небезпека ракетних ударів, тому що ракетне озброєння морське, яке вони мають, здатне долати відстань по 2,5 тисяч кілометрів, тобто ракети продовжують загрожувати всій території України, і використовувати їх ворог вже практикувався — навіть з пунктів базування", — йдеться у заяві речниці.

Гуменюк відзначила, що у росіян спостерігаються труднощі, які пов'язані з інфраструктурою. Вона розміщена в Севастополі, а там зараз для Чорноморського флоту Росії небезпечно.

Раніше моніторингова група "Крымский ветер", проаналізувавши супутникове фото від OSINT-дослідника MT Anderson за 17 грудня, зазначила, що Чорноморський флот Росії сховав у місті Новоросійськ майже всі серйозні кораблі, включно з носіями крилатих ракет "Калібр".

Нагадаємо, у листопаді британська розвідка повідомляла про те, що Росія має проблеми з логістикою, і тому в окупантів є труднощі з використанням крилатих ракет "Калібр". Через ефективні удари ЗСУ Чорноморський флот був змушений перекинути кораблі до Новоросійська. Британські аналітики наголошували, що здатність Чорноморського флоту Росії використовувати свою базу в Новоросійську для перезавантаження кораблів крилатими ракетами, ймовірно, стане суттєвим фактором оперативної ефективності флоту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.12.2023 20:43