Колаж: TrueUA

У ДТЕК пояснили, як формуються графіки відключень світла

Відключення електроенергії для споживачів потрібні, щоб запобігти системній аварії в енергосистемі країни. Якщо світло не вимкнути за графіком — це призведе до аварійної ситуації, наслідки якої буде важко передбачити.

Як повідомили у прес-службі ДТЕК, чи будуть відключення, чи ні — визначає державна компанія "Укренерго". 

"Щовечора диспетчер компанії заводить баланс електроенергії на наступну добу. Він контролює: скільки, де, яка електростанція виробить електроенергії. Скільки її буде імпортовано та скільки електроенергії буде спожито промисловістю й населенням", — йдеться у повідомленні.

У ДТЕК додають, що при цьому диспетчер враховує, чи є аварії в мережі, чи пошкоджене обладнання, що обмежує передачу електроенергії в різні області України. На підставі відповідних даних, "Укренерго" визначає, чи вистачить електроенергії, щоб покрити її споживання на наступну добу. У випадку, коли електроенергії не вистачає, компанія запроваджує обмеження для споживачів. Водночас на кожну область диспетчер видає однакові обмеження. Так, на підставі цих обмежень оператори систем розподілу електроенергії запроваджують графіки відключень.

Зазначається, що основний принцип, за яким впроваджують відповідні графіки — рівномірність та справедливість. Спершу оператор виділяє в окрему групу критичну інфраструктуру. Йдеться про військові об'єкти, лікарні, водоканали тощо. Для таких об'єктів відключення не застосовують в жодному разі. Надалі решту споживачів оператор ділить на шість однакових черг. Вони створені спеціального для того, щоб забезпечити справедливий графік відключень. Зокрема, кількість черг, які потрібно відключити, також визначає "Укренерго". 

"Це може бути одна, дві, три або чотири групи одночасно, якщо в мережі великий дефіцит електроенергії. Чим більше черг застосовано одночасно, тим більшим є дефіцит електроенергії", — додали в ДТЕК. 

Нагадаємо, раніше у ДТЕК пояснили, чому вночі теж вимикають світлоЗокрема, на це впливає нічне прання та навіть прасування. Також уночі споживають електроенергію об’єкти критичної інфраструктури, заводи, підприємства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.07.2024 10:27