Фото: Twitter Урсула фон дер Ляєн

У Гаазі створять реєстр руйнувань, що завдала Росія в Україні, — Урсула фон дер Ляєн

Для створення умов, щоб Російська Федерація заплатила за руйнування під час війни проти України, у Гаазі створять спеціальний реєстр руйнувань. Таку заяву зробила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції в Брюсселі.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Посадовиця також анонсувала свою участь саміті Європейської Ради разом із президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

"У Рейк'явіку ми обговоримо, як притягнути Росію до відповідальності. Я підтримую створення трибуналу, щоб привести російські злочини агресії до суду. Ми також вирішимо щодо створення в Гаазі реєстру руйнувань. Це буде перший крок, але дуже хороший у напрямі російської компенсації",— сказала фон дер Ляєн.

Нагадаємо, Європейський Союз та країни "Великої сімки" обговорюють спеціальний трибунал для Росії за злочини проти України. Нові рішення можуть бути прийняті вже 7 липня на зустрічі в Токіо.

У вересні 2022 року президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

У квітні Молдова приєдналася до країн, які працюють над створенням Спеціального трибуналу для Росії. Згодом це зробила й Північна Македонія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.05.2023 17:34