Фото: Getty Images

У Гаазі офіційно розпочали суд над екс-президентом європейської країни, якого звинуватили у воєнних злочинах

У понеділок, 3 квітня, у Гаазі розпочав судовий процес над колишнім президентом Косова Хашимом Тачі. Його звинувачують у вбивствах та тортурах під час війни за незалежність з Сербією.

Про це повідомляє BBC.

Хашима Тачі звинувачують у вбивстві майже 100 людей, тортурах та інших злочинах проти етнічних меншин в 1998-1999 роках. Це період війни за незалежність Косова проти Сербії. Колишній президент не визнає себе винним та заперечує висунуті звинувачення.

У 1998-1999 рр Тачі очолював заколот проти Сербії, який врешті призвів до проголошення незалежності Косово. На батьківщині він вважається героєм війни. Спеціальний косівський суд, створений у Гаазі, у листопаді 2020-го року висунув проти Тачі 10 обвинувачень у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності, серед яких переслідування, вбивство, тортури та примусове зникнення людей.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.04.2023 16:59