Заява грузинської спецслужби. Скріншот із відео

У Грузії заявили про вибухівку, яку начебто везли з Одеси до Воронежа "для терактів"

У Грузії заявили про затримання вантажу з шістьма вибуховими пристроями, які везли з Одеси. Частину з них начебто мали переправити до російського Воронежа "для здійснення терактів".

Про це офіційно заявила Служба державної безпеки Грузії. Там зазначили, що вибухівку привезли з Одеси через Румунію, Болгарію та Туреччину до Грузії 19 січня на мінівені, що належить громадянину України. Вибухові пристрої нібито планували вивезти до Росії у Воронеж.

У спецслужбі Грузії додали, що пізніше рішення змінив замовник: один контейнер із трьома вибуховими пристроями спробувати вивезти у Воронеж, а інший —  з трьома вибухівками — залишити у Тбілісі. Чи мали їх перевезти до Росії пізніше, чи залишити в Грузії, слідство не знає.

Грузинська спецслужба також стверджує, що деталі цієї справи "дають підстави підозрювати", що грузинську територію та грузинських громадян залучили до цього процесу, щоби звинуватити Грузію у терористичних актах, які начебто мали здійснити цією вибухівкою.

За даними Служби державної безпеки Грузії, до ввезення вибухівки причетні сім грузинів, три українці та два вірмени. Організував усе нібито громадянин України, кандидат у місцеві депутати Одеської області 2020 року від партії "Слуга народу" Андрій Шарашидзе, який родом із Батумі.

Шарашидзе, за заявою грузинської спецслужби, активно стежив за переміщенням вибухових пристроїв, а інші люди, ймовірно, не знали про вибухівку та капсули-детонатори, які встановили в акумуляторах автомобіля. Загальна вага вибухівки складає 14 кілограмів. У контейнерах була вибухівка С-4 військового виробництва з детонаторами. Усі шість пристроїв виготовив спеціаліст високого рівня, вони "розраховані на широкий спектр руйнувань". Українська сторона поки що не відреагувала на ці заяви.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року шістнадцять колишніх українських ув'язнених, яких російські окупанти депортували з України відбувати термін, що залишився, змушені були ночувати на кордоні з Грузією в складних побутових умовах. Тбілісі не давав згоду на їхній пропуск, оскільки, як стверджувала влада, чекав сигналу від посольства України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.02.2024 12:20