У Гвінейській затоці безчинствують пірати, а в Західній Африці в цілому - терористи

11 СІЧНЯ 2019 10:11

В цілому політична ситуація в країнах Західної Африки залишається стабільною. Однак обстановка в сфері безпеки в регіоні не поліпшується: почастішали вилазки бойовиків «Боко Харам» та інших екстремістських груп, нападу піратів, а також збільшився незаконний оборот наркотиків.

Про це на засіданні Ради Безпеки розповів Спеціальний представник Генерального секретаря по Західній Африці і Сахель Мохаммед Ібн Чамбас. Представник ООН нагадав, що недавно в Малі пройшли президентські вибори, а в Мавританії і Того - парламентські. 16 лютого 2019 року відбудеться всенародне волевиявлення в Нігерії.

Мохаммед Ібн Чамбас представив на розгляд членів Радбезу доповідь Генерального секретаря про діяльність відділення ООН для Західної Африки і Сахеля. У ньому серед іншого повідомляється, що в цій частині африканського континенту зберігається важка гуманітарна обстановка: в допомоги міжнародного співтовариства потребують близько 24 мільйонів жителів регіону.

Політична ситуація в Західній Африці також кілька погіршується в зв'язку з майбутніми виборами в Беніні, Гвінеї, Гвінеї-Бісау, Мавританії, Нігерії та Сенегалі. Екстремістські групи все частіше здійснюють вилазки в країнах Сахеля і басейну озера Чад.

 За словами Мохаммеда Ібн Чамбас, в останні місяці почастішали напади бойовиків "Боко Харам» на військові об'єкти на півночі Нігерії, а терористичні групи здійснюють транскордонні переміщення.

До того ж загрозу для світу, безпеки і розвитку в регіоні як і раніше представляють акти піратства біля берегів Західної Африки. У 2018 році в Гвінейській затоці здійснено більше 80 випадків розбійних нападів на морі.

Представник ООН з тривогою повідомив, що в Західній Африці зростає незаконний оборот наркотиків. У період з липня по жовтень 2018 року в аеропортах Беніну, Гамбії та Нігерії було вилучено понад 50 кг кокаїну, понад 6 кг метамфетаміну, 8 кг героїну і 2,6 тонни канабісу.

Виступаючи на цьому засіданні Радбезу, перший заступник Постійного представника Росії Дмитро Полянський також підкреслив, що, незважаючи на зусилля, що робляться, екстремізм, тероризм і організована злочинність, продовжують зміцнюватися в регіоні.

За його словами, викорінення тероризму варто в низці першорядних завдань африканської порядку. Він повідомив, що Росія на цьому напрямку надає допомогу державам цього континенту по двосторонніх каналах.

Світ, 11.01.2019 10:11