Фото: Цай Ці. Джерело – chinanews.com

У Китаї з'явився новий впливовий політик: Bloomberg вказав на цікаві факти

Глава адміністрації Сі Цзіньпіна Цай Ці непомітно накопичує ще більше влади у Китаї. Він не тільки входить до складу Постійного комітету Політбюро, що складається з семи осіб, найвпливовішого органу Китаю, але також є керівником апарату Сі, що робить його першою людиною, яка обійняла обидві посади з часів Мао Цзедуна.

Про це повідомляє Bloomberg.

Джерело акцентує, що коли в листопаді президент Сі Цзіньпін проводив переговори в Каліфорнії зі своїм американським колегою Джо Байденом, праворуч від нього сиділа людина, яка непомітно стає одним із найвпливовіших політиків Китаю. Цай Ці має незвичайний вплив для чиновника "номер п'ять" у Китаї.

Ці подвійні титули дали Цаю ще один привілей: він єдиний член вищого керівного органу Китаю, який публічно виїжджав за кордон разом із Сі Цзіньпіном за час його більш ніж десятирічного перебування при владі. Члени Постійного комітету традиційно не супроводжують китайських лідерів за кордоном, оскільки керують власними портфелями.

Ця малопомітна зміна у партійних нормах призвела до того, що Цай приєднався до свого боса на деяких із його найважливіших зустрічей у 2023 році. Крім переговорів з Байденом, які Сі використав для підвищення довіри інвесторів до другої за величиною економіки світу, Цай також відвідав закордонні саміти з минулого року за участю Володимира Путіна з Росії та Сиріла Рамафоси з Південної Африки.

До того ж Сі привів Цая, який працював з китайським лідером протягом двох десятиліть у прибережних провінціях, перш ніж він прийшов до влади, глибше у сферу національної безпеки, яку часто вважають пріоритетом президента. У травні державні ЗМІ повідомили, що Цай був призначений заступником голови Комісії національної безпеки керівної партії, непрозорого органу, очолюваного Сі, який раніше мав лише двох заступників, чиновників другого і третього рангу в країні.

"Очевидно, що Цай має виняткову довіру та повноваженнями з боку верховного лідера", — сказав Вень-Ті Сун, науковий співробітник Глобального китайського центру Атлантичної ради. Він також додав, що "сьогодні це рідкість навіть серед високопоставлених китайських чиновників".

Вищий авторитет Цая ставить чиновника, який посідає п'яте місце в рейтингу, в таке ж становище, що й прем'єр-міністра Китаю Лі Цяна, який посідає друге місце в рейтингу, оскільки Сі продовжує порушувати норми після того, як наповнив вищий орган партії лоялістами. Його залежність від обох чоловіків припускає, що його найближче оточення залишається стабільним, навіть попри те, що він проводить гучні чистки серед військових та зміщує своїх міністрів закордонних справ та оборони.

Варто зазначити, що інформаційне бюро Держради Китаю не відповіло на запит про коментарі щодо статусу та ролі Цая у зусиллях Сі Цзіньпіна щодо забезпечення безпеки.

Цікаві факти з біографії Цая Ці

На відміну від Сі Цзіньпіна, сина героя-революціонера, Цай не народився в елітній керівній родині. Але збіг його кар'єри з президентом, судячи з усього, привів його вгору лідерськими сходами Комуністичної партії.

Їхні шляхи вперше перетнулися в провінції Фуцзянь у 1980-х роках, а на рубежі століть вони переїхали в багатий Чжецзян. Люди, які працювали з Цаєм в останньому, де він досяг рівня виконавчого віце-губернатора, пам'ятають його як розумну і доступну, за словами людину, знайому з цим питанням, яка попросила не називати його імені, коментуючи високопоставлених партійних діячів.

На той час Цай був активним користувачем соціальних мереж із 10 мільйонами підписників, які привертали увагу до таких проблем, як самогубства серед молоді. В одному пості він навіть виступив за "відкритий та прозорий" уряд, "контрольований громадськістю".

Раніше повідомлялось, що Китайській Народній Республіці не сподобались висловлювання президента США Джозефа Байдена. Глава Білого дому назвав Сі Цзіньпіна "диктатором".

Нагадаємо, глава Кремля Володимир Путін попереджав лідера Китаю Сі Цзіньпіна про те, що війна Росії з Україною може тривати п'ять років. Водночас російський диктатор впевнений у перемозі РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.01.2024 10:19