Київська міська електричка. Фото: Вікіпедія

У Києві перейменують станції міської електрички: якими будуть нові назви

У четвер, 18 січня, депутати Київської міської ради голосуватимуть за перейменування залізничних станцій у Києві.

Про це повідомляє громадська організація "Пасажири Києва".

Зазначається, що ці назви були напрацьовані ще у грудні 2022 року робочою групою ГО "Пасажири Києва" спільно з "Укрзалізницею", експертами та представниками комісії Київради з найменувань. Потім вони були винесені на голосування в додатку "Київ Цифровий".

Сьогодні депутати голосуватимуть за наступні назви:

  • Північна платформа станції "Київ-Пасажирський" стане "Вокзальною". Станцію перейменують за назвою розміщених поруч станції метро "Вокзальна" та Вокзальної площі.

  • "Рубежівський" стане "Берестейською". Станцію, названу на честь Рубежівської дитячої колонії, перейменують за назвою сусідніх станції метро "Берестейська" та Берестейського проспекту.

  • "Вишгородська" стане "Пріоркою". Станцію назвуть на честь історичного району Пріорка, який починається від станції. Таке найменування також зафіксоване у назві музею "Хата Шевченка на Пріорці", що розташована поруч зі станцією. Перейменування також усуне плутанину зі станцією Вишгород, яку Укрзалізниця планує відновити у найближчому майбутньому.

  • "Зеніт" стане "Куренівкою". Назву змінять на честь історичного району Куренівка, у якому розташована станція.

  • "Троєщина-2" стане "Райдужним". Станція найближче розташована до житлового масиву Райдужний.

  • "Троєщина" стане "Воскресенкою". Станція найближче розташована до житлового масиву Воскресенка.

  • "Київ-Дніпровський" стане "Микільською Слобідкою". Станція розташована поруч із житловим масивом Микільська Слобідка.

  • "Київська-Русанівка" стане "Русанівкою". Перейменування зумовлене спрощенням назви, а також тим, що станція найближче розташована до житлового масиву Русанівка.

  • "Лівий Берег" стане "Березняками". Нова назва станції усуне плутанину зі станцією "Лівобережна", а також вона найближче розташована до житлового масиву Березняки.

Також планується перейменувати Залізничний позакласний міст на північному півкільці (у народі "Петрівський") на "Рибальський"  за назвою півострова, який він перетинає.

Нагадаємо, станом на листопад минулого року, у Дніпрі та Харкові перейменували ще 99 вулиць. Їхні назви були пов'язані з країною-агресоркою Росією та комуністичним режимом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.01.2024 13:01