Фото з соцмереж

У Києві почали демонтаж пам'ятника Чкалову (фото, відео)

У середу, 8 лютого, у столиці України стартував демонтаж пам'ятника радянському льотчику-випробовувачу, комбригу, герою Радянського Союзу Валерію Чкалову. Він розташований на вулиці Олеся Гончара. Відомо, що кілька днів тому Міністерство культури України дозволило прибрати ці пам'ятники з центру Києва.

У мережі вже публікують фото і відео знесення пам'ятника.

Чому демонтаж затягнувся

Дозвіл на прибрання монументів, які мають охоронний статус, має видати Міністерство культури чи Кабмін. Однак для цього потрібно ухвалити рішення про вилучення цих пам'яток із реєстрів. Пам'ятники Ватутіну і Чкалову не були в реєстрі пам’яток місцевого значення, але міський департамент подавав їх на внесення до цих списків ще до початку декомунізації. 6 лютого Мінкульт ухвалив рішення, що ці об’єкти не підлягають внесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

На демонтаж чекає і пам'ятник Миколі Ватутіну — радянському воєначальнику, генералу армії, герою Радянського Союзу. Він розташований у Маріїнському парку. Однак, як повідомляла депутатка Київради Ксенія Семенова, — це окреме питання, адже перепоховання вимагає окремої процедури.

Нагадаємо, що рішення про усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору Києва депутати Київради ухвалили у травні 2022 року. У грудні стало відомо, що Київ ініціює переміщення пам’ятників радянської епохи. Готові документи, аби монументи Щорса, Ватутіна та інших діячів часів СРСР офіційно втратили статус пам’яток під охороною.

25 січня у МКІП відбулося засідання експертної комісії, яка розглянула подання Київської міської влади щодо зняття статусу об’єктів культурної спадщини з пам’ятників Ватутіну та Чкалову. Це було необхідно для їхнього законного демонтажу.

Суспільство, 08.02.2023 11:10