Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

У Києві презентували Держреєстр об'єктів культурної спадщини: коли він запрацює

У середу, 29 листопада, у Києві відбулася презентація Державного реєстру нерухомих пам’яток України — "єПам'ятка". Запуск інформаційно-комунікаційної системи запланований на січень 2024 року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики. 

"єПам'ятка" дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України, зокрема й ті, що зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях. Наразі у системі зібрані дані про 105 532 об’єкти.

"Запуск "єПамʼятки" впорядкує процес охорони культурних памʼяток в Україні та зробить його прозорим. Доступ до інформації стане більш зрозумілим, простим і відкритим для тих людей, які користуються нашими управлінськими рішеннями для здійснення господарської діяльності", — пояснив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

За його словами, розробка інформаційної системи Державного реєстру нерухомих пам’яток України перебуває на фінальній стадії реалізації.

"Вже з 1 січня для більшості користувачів ми зможемо продемонструвати цю інформаційну систему", — додав він.

Так, ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України обов'язкове для органів державної влади. За словами заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталії Козловської, ця система стане інструментом державного управління та відкритою для суспільства інформаційною базою про пам’ятки, але з різними рівнями доступу.

"Повірте мені — це якісно, прозоро, захопливо. Ми щодня відчуваємо позитивні відгуки від ринку. Державний реєстр нерухомих пам’яток України — це якісна складова збереження нашого архітектурного надбання. Впорядкування реєстру пам’яток дозволить нам з вами мати якісні процедури, які стосуються збереження цих пам’яток", — наголосила вона.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Так, впровадження "єПам'ятки":

  • перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови;
  • оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

Варто додати, що у межах події також відбувся Training workshop, де фахівці показали, як працювати з "Державним реєстром нерухомих пам’яток України".

Нагадаємо, Росія за період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023 року зруйнувала або пошкодила 835 об’єктів культурної спадщини України. Ступінь пошкодження 164 об’єктів залишається невідомим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.11.2023 17:59