Алея пам’яті Георгія Ґонґадзе. Фото: Facebook

У Києві відкрили Алею пам'яті журналіста Георгія Ґонґадзе

У понеділок, 16 вересня, у Києві відкрили тимчасову Алею пам'яті журналіста Георгія Ґонґадзе, якого викрали та вбили 24 роки тому. 

Про це повідомляється на сторінці Премії імені Георгія Ґонґадзе у Facebook.

У столиці на Контрактовій площі презентували тимчасову Алею пам’яті журналіста Георгія Ґонґадзе, яка складається з інформаційних банерів про життя і діяльність активіста. Вона покликана продемонструвати його внесок у становлення демократичної України, громадянського суспільства, поширення "українського голосу" у світі.

Відкриття алеї розпочало тиждень пам'яті про журналіста, вперше організованого командою Премії імені Георгія Ґонґадзе. Завершилася подія вшануванням памʼяті активіста та покладанням квітів до його могили на подвір’ї церкви Миколи Набережного на Подолі. 

Побачити виставку можна до 22 вересня 20:00 перед Національним університетом "Києво-Могилянська Академія".

"Ця Алея — це ще одне нагадування, що Герої України не можуть і не будуть забутими, а зло — завжди має бути покаране. Погрозам, репресіям і вбивствам — не місце в Україні”, — заявив програмний директор Премії Владислав Зінкевич.

Алея пам’яті Георгія Ґонґадзе

Усі фото: Алея пам’яті Георгія Ґонґадзе. Джерело: Премія імені Георгія Ґонґадзе у Facebook

Що відомо про Георгія Ґонґадзе та його зникнення

Георгія Ґонґадзе — журналіст та засновник видання "Українська правда". 16 вересня 2000 року він зник. За кілька місяців у лісі Київської області було знайдено обезголовлене тіло, яке, імовірно, належало Ґонґадзе. У 2009 році на Київщині виявили череп, який належав вбитому українському журналісту.

До зникнення Ґонґадзе було причетне керівництво МВС і СБУ, яке намагалося заплутати слідство. Однак 2008 року суд визнав винними у вбивстві журналіста трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС — Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Їх позбавили волі на строк від 12 до 13 років.

Нагадаємо, у березні у боях за Україну загинув журналіст із Кропивницького Дмитро Сінченко. Він мав позивний "Перун", був бійцем Української добровольчої армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.09.2024 20:59