Фото: Кирило Тимошенко

У Києві заборонили створювати нові мурали: названо причину

У четвер, 23 листопада, у Києві тимчасово заборонили створювати нові мурали. Їх знову дозволять, коли буде створений прозорий та відкритий механізм погодження ескізів.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Депутатка Київміськради Євгенія Кулеба, яка є ініціаторкою проекту, заявила, що зараз відомо про збільшення кількості муралів, які порушують правила благоустрою. За її словами, стінописи створюють без погодження з відповідними органами та мешканцями будинків, а чинне законодавство не врегульовує це питання.

"Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову. Питання важливості збереження культурної спадщини, зовнішнього вигляду будівель та їх інтеграції в архітектурний контекст міста потребує створення чіткого механізму погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів", — зауважила Кулеба. 

Чиновниця наголосила, що процес погодження ескізів буде містити експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших дозволів та погоджень, передбачених законодавством. За це рішення проголосували 75 депутатів. Виконавчий орган має три місяці, щоб розробити положення про порядок створення нових стінописів.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Маріуполі на Донеччині російські окупанти знищили останній українській мурал. Він мав назву "Назустріч щастю" й був присвячений боротьбі з насильством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.11.2023 18:31