Фото: ІnfoResist

У Кремлі паніка: Сі Цзіньпін відмовився підписувати новий газовий контракт з Росією

Росії не вдалося підписати контракт на постачання газу до Китаю. РФ завдяки новій угоді постачання блакитного палива трубопроводом "Сила Сибіру-2" сподівалася покрити частину збитків через втрату європейського ринку.

Про це пише агентство Reuters.

За підсумками переговорів російська влада обмежилася заявою про "узгодження практично всіх параметрів" угоди про постачання газу до Китаю "Силою Сибіру-2" та про бажання Москви наростити щорічні постачання в регіон до 2030 року до 98 млрд куб газу.

Ця заява практично повторює торічну. Тоді Путін оголосив про погодження ціни поставок газу "Силою Сибіру-2" до Китаю.

"Саміт уклав 14 угод на теми від сої до атомної енергії, але це не дало того, що хоче Росія - угоду про новий газопровід Сила Сибіру-2 для прокачування додаткових 50 млрд кубометрів російського газу щороку до Китаю через Монголію", — пише агентство Reuters.

Водночас Китай веде переговори про новий газопровід Центральна Азія-Китай D — для отримання 25 млрд кубометрів газу щорічно протягом 30 років із Туркменістану. Крім того, Китай має довгострокові контракти з Катаром, США та світовими нафтовими компаніями.

У 2022 році експорт російського газу в дальнє зарубіжжя впав на 46% до 100,9 млрд куб, в основному через скорочення поставок до Європи, де Газпром раніше займав близько третини ринку. За оцінками аналітиків, постачання до Європи та Туреччини цього року можуть обвалитися до рівня часів СРСР у 50-65 млрд куб, і компанія позбудеться половини експортної виручки.

Нагадаємо, у 2022 році Норвегія стала найбільшим постачальником газу до Європи після агресії Російської Федерації проти України. Країна нині покриває 30% потреб континенту.

Також відомо, що вже у березні 2023 року ціна на російську нафту може змінитись. Країни ЄС та США обіцяють вже цього місяця переглянути цінову політику на сиру нафту РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.03.2023 18:59