Фото: uainfo.org

Вартість російської нафти: коли Євросоюз та США переглянуть стелю цін

Вже у березні 2023 року ціна на російську нафту може змінитись. Країни ЄС та США обіцяють вже цього місяця переглянути цінову політику на сиру нафту РФ.

Таку заяву зробив помічник міністра фінансів США з питань економічної політики Бен Харріс.

"Європа зобов'язалася переглянути граничну ціну (на російську нафту, — ред.) у березні. Про це повідомили в IEA (Міжнародному енергетичному агентстві, — ред.). Європа також зобов'язалася прийняти певний теоретичний орієнтир щодо ціни на нафту, яка має бути на п'ять доларів менше ринкової ціни російської нафти. Отже, якщо ринкова ціна становить 50 доларів, то це означає зниження ціни на два або три долари. Це були європейські зобов'язання", — зазначив Харріс.

Він також заявив, що США та країни G7 також пообіцяли переглянути ціну на російську нафту, але не взяли зобов'язань щодо її коригування. Поки що вони чекають на оцінку IEA.

Відзначимо, що зараз ліміт цін на російську нафту, який встановили країни ЄС та "Великої сімки", становить 60 доларів за барель.

Нагадаємо, потужна європейська компанія з Чехії ČEZ ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому". Це відбулось на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.03.2023 18:11