Фото: Інгріда Шимоніте / скріншот

У Литві назвали "формулу перемоги" над російським агресором: заява глави уряду

Глава литовського уряду Інгріда Шимоніте закликала країни Заходу допомагати Україні перемогти та не боятися поразки Російської Федерації.

Таку заяву посадовиця зробила на Балтійській військовій конференції, пише Delfi.

"Формула перемоги над агресором досить зрозуміла: мир через силу. Якщо ми мобілізуємо наші зусилля та почнемо вірити в перемогу, ми зможемо забезпечити мир в Європі, який нарешті запанує", — йдеться у заяві Шимоніте.

Вона вказала на той факт, що сукупний ВВП країн Північної Європи та Балтії вищий, ніж у Росії. І це не враховуючи всі 32 країни-члени НАТО та "Великої сімки".

"Результат війни РФ проти України сформує не лише євроатлантичний, але й глобальний порядок безпеки. Демократії не будуть у безпеці у світі, де країна з імперіалістичними амбіціями загрожує своїм сусідам; де масові звірства війни залишаються безкарними; де "рускій мір" продовжує або заморожує на своїх умовах війну-геноцид", — сказала глава литовського уряду.

Шимоніте також заявила, що успіх Вашингтонського саміту влітку 2024 року буде оцінюватись за зобов'язанням НАТО наблизити Україну до Альянсу.

"Україна потребує НАТО так само як і НАТО потребує України. Майбутнє членство України значно посилить військові можливості Альянсу, оскільки ЗСУ здатні протистояти повномасштабному російському вторгненню", — наголосила вона.

За словами Шимоніте, заморожування на кроках, що були зроблені під час саміту НАТО у Вільнюсі минулого року, де Україна не отримала запрошення до Альянсу, не повинен розглядатись як можливий варіант.

Нагадаємо, 20 березня Литва виділила 35 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України у рамках ініціативи Чехії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.03.2024 17:52