Фото: Львівська міська рада

У Львові лікарі провели ротаційну пластику: дівчині пришили кінцівку задом наперед

Лікарі з трьох міст провели надскладну операцію у Львові. Аби зберегти функціональність ноги юній дівчині з онкологією, вони видалили середню частину кінцівки, а нижню перевернули на 180 градусів і пришили задом наперед.

Про це повідомляє Львівська міська рада. Унікальну операцію фахівці з трьох міст провели у дитячій лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова.

Юля з Івано-Франківська дізналась про свій небезпечний діагноз — рак кісток, за день до свого 18-річчя. Вона вдарилась ногою, звернулася до лікарів і після ретельного обстеження почула діагноз: остеосаркома другої стадії. Дівчину почали лікувати місцеві онкологи, але шість сеансів хімієтерапії не допомогли.

З часом хвороба сильно прогресувала і могла вбити юну дівчину, тому подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише терміновим видаленням ураженої стегнової кістки. За словами медиків, у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож йшлося про ампутацію ноги на високому рівні.

Хірургічне втручання: як лікарі рятували дівчину

Аби поборотися за якість життя дівчини,зусилля об’єднали лікарі трьох міст: Івано-Франківська, Львова та Києва. Після декількох консиліумів вони вирішили провести рідкісну для України операцію — ротаційну пластику. Спершу хірурги видалили уражені саркомою кістки: це частина стегна, гомілки та колінний суглоб. У режимі реального часу просто під час операції спеціалісти обстежили у лабораторії тканини на злоякісність, аби бути певними, що видаляють всю пухлину — без залишку та з достатнім відступом.

Наступним етапом операції стала знову ротаційна пластика. Медики з’єднали дві кістки різних діаметрів — стегнову та великогомілкову, останню, при цьому, розвернули на 180 градусів — п’яткою вперед. Після цього наклали гіпс та зафіксували металевою пластиною.

Рідкісна для України операція минула успішно. Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хімієтерапію та боротьбу з недугою. Коли ж нога остаточно загоїться і в дівчини з’явиться більше сил, вона зможе займатися із фізичним терапевтом та розробляти ногу. Потім на неї чекає протезування.

Нагадаємо, львівські медики вперше в Україні зробили спліт-трансплантацію печінки. Для цього донорський орган розділили на дві частини і успішно пересадили їх малюку і дорослому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.11.2023 14:48