Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Міндовкіллі розповіли про якість води в річках Сейм та Десна

Станом на 22 жовтня забруднення річок Сейм та Десна, що в нещодавно призвело до погіршення якості води у Сумській та Чернігівській областях, ліквідовано. Усі показники — в межах норми, а ситуація — стабільна.

Про це повідомила перша заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Ситуація стабільна. Вода зараз має природний колір, без специфічного запаху. Замору риби також не бачимо, а показники якості води характерні для цього періоду року", — зазначила вона.

Показники хімічного споживання кисню та розчиненого кисню в річках у всіх контрольних пунктах станом на сьогодні — в межах норми. Хоча ситуація стабілізувалася, проте моніторинг річок Держводагентством та Держекоінспекцією продовжується.

"Перейшли від щоденного відбору проб до щотижневого — для проведення досліджень. Також річку Десна насичують киснем за допомогою аераційних установок. Тому зараз вже точно можна сказати, що ситуація стабільна", — наголосила заступниця міністра.

Крамаренко пояснила, що забруднення річок було спричинене скидом виробничих стічних вод цукрового заводу, розташованого на території Росії. За її словами, цей висновок підтвердили дослідження Інституту гідробіології НАН України, Інституту мікробіології та вірусології НАН України та інших установ.

Що відомо про забруднення річок Сейм і Десна

14 серпня 2024 року на берегах річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях фіксували масовий мор риби та забруднення води. Згодом Держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій підготувала план з очищення річок.

Станом на 22 вересня у річці Сейм спостерігалося повторне забруднення води. В річці Десна ситуація стабілізувалася. 

Нагадаємо, вранці 22 жовтня у Києві фіксували значне погіршення якості повітря. Найбільше забруднення спостерігалося у Деснянському і Дніпровському районах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.10.2024 18:30