Фото: Генеральний штаб ЗСУ

У Міноборони пояснили, що потрібно Україні для швидкого звільнення територій

Збройні сили України не просто готові, а спроможні звільнити окуповані Росією територією "дуже швидко", однак для цього необхідно принаймні зрівнятися з росіянами у кількості зброї.

Таку заяву зробила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Дух української армії не слабне, він такий же сильний, як і на початку війни. І при наявності паритетної, рівної з росіянами кількості зброї, хоча б рівної, нам би вдалося дуже швидко звільнити наші території", — зазначила вона.

Водночас, за словами Маляр, на сьогодні у росіян озброєння набагато більше, і це саме те, що уповільнює активність ЗСУ.

"У нас немає можливості відповідати росіянам паритетно такою ж кількістю обстрілів, як це роблять вони. У нас не вистачає ще ресурсів для того, щоб використовувати далекобійну зброю, щоб повністю звільнити територію у радіусі наших тимчасово окупованих територій і, на жаль, ми щодня потерпаємо від ракетних атак на цивільну та військову інфраструктуру. І ми не можемо на сьогодні на повну закрити небо", — наголосила Маляр.

Тому, за її словами, потреба України — це протиповітряна оборона, щоб захистити небо, а також далекобійна зброя й авіація. Окремо вона звернула увагу на необхідність у боєприпасах, які витрачаються щодня і в яких Росія має велику перевагу.

"Для того, щоб було зрозуміла різниця в боєприпасах: приміром, східний фронт, … там росіяни в день вистрілюють снарядів іноді у 8, у 10 разів більше, ніж у нас є можливість зробити те ж у відповідь. Що це за цифри? Минулого тижня, наприклад, було 8 000 обстрілів з російського боку. У боєприпасах це 380 000 снарядів", — наголосила Маляр.

Нагадаємо, за даними британської розвідки, російські окупанти перекинули до Роботиного Запорізької області підрозділи з інших напрямків. Водночас Збройні сили України просунулися на багаторівневий головний рубіж російської оборони на схід від населеного пункту. 

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що російські загарбники змушені суттєво змінити свої підходи до формування структури командування через успіхи українського контрнаступу. Зокрема, перенесли штаби за межі досяжності більшості українських ударних систем і розмістили передові командні пункти за добре захищеними позиціями. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.09.2023 03:23