Фото: Катерина Черногоренко. Джерело: Міноборони

У Міноборони розробили модель "цифрової" ВЛК: як вона працюватиме

Міністерство оборони України розробило модель "цифрової" реформи військово-лікарської комісії. Військовозобов'язаним та військовослужбовцям хочуть надати можливість отримати медичний висновок в будь-якій лікарні.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко на брифінгу.

"Цифровізація військово-лікарської комісії є дуже великим викликом, як для нашої цивільної системи охорони здоров'я, так і для системи, яка знаходиться у відомчому підпорядкуванні саме Міністерства оборони і Генерального штабу. Ми зараз вже напрацювали модель цифрової реформи військово-лікарських комісій. Вона надана нашим партнерам по уряду", — зазначила вона.

За її словами, Міноборони вже розробляє проект змін до нормативно-правових актів, а також цифрова команда готова технічно дуже швидко реалізувати цей функціонал.

Черногоренко пояснила, що планується надати можливість військовозобов'язаним та військовослужбовцям пройти обстеження у будь-якому медичному закладі, до якого їм зручно звернутись, і отримати цифровий медичний висновок.

"Цей медичний висновок буде направлений в цифровому форматі в систему Міністерства оборони. Далі ВЛК за своєю ініціативою буде мати можливість ознайомитися з цим медичним набором даних і винести своє адміністративне рішення. Таким чином ми розділяємо медичний висновок на дві частини. На медичну частину і на адміністративну частину, яка знаходиться саме в площині Міністерства оборони", — підкреслила вона.

Нагадаємо, старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко заявила, що мобілізаційний резерв в Україні — кількість чоловіків призовного віку, яких можуть мобілізувати — становить від двох до п'яти мільйонів людей. Йдеться про громадян віком від 25 до 60 років. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.10.2024 17:56