Фото ілюстративне. Джерело: Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

У мобілізаційному законі запроваджують обмеження для ухилянтів: з'явились роз'яснення Міноборони

У Міноборони переконані, що обмеження для військовозобов'язаних осіб, які ухиляються від служби у Збройних силах, не є "покаранням". Усі заходи для ухилянтів, що передбачені у новому законопроекті, будуть тимчасовими. 

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив речник Міністерства оборони Ілларіон Павлюк.

Він наголосив, що для визначеності щодо термінів демобілізації тих, хто перебуває на фронті, потрібно не тільки розуміти, через який термін захисник може бути демобілізований, але й необхідно розуміти, як забезпечити поповнення армії за цей період.

"Усі одразу говорять про санкції, всіх найбільше це тригерить. Почнімо зі зручності: значно зручніше оновити дані в електронному кабінеті, ніж іти до ТЦК. Розрахунок на те, що ми зможемо охопити велику кількість українців і будемо нарешті мати чіткі дані про наших громадян і розуміти, кого доцільно призивати", — заявив Павлюк.

Речник Міністерства оборони зауважив, що зміни стосуються конкретно тих, хто порушує законодавство — надає неправдиві дані та не з’являється на вимогу до територіального центру комплектування.

"Потрібно це робити. Мені прикро, що в більшості дискусій у соцмережах ледь не найпопулярніші слова "відстрочка" і "санкції". Таке враження, що вся країна думає, як не піти служити. По-перше, це не так, слава богу. По-друге, хотілося б, щоб ми про інше говорили", — додав Ілларіон Павлюк.

Нова версія законопроекту про мобілізацію

Кабінет міністрів ввечері 30 січня повторно подав до Верховної Ради проект закону про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби.

Документом пропонується змінити норми щодо правил виїзду військовозобов'язаних громадян за межі країни, стосовно надання "броні" від призову для певних категорій українців. Також у новій редакції законопроекту вказані причини, за яких неявка в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки може не бути порушенням, щодо дозволу надсилати повістки до "військкомату" через електронний кабінет, про зниження призовного віку до 25 років, обмеження для ухилянтів тощо.

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував короткий опис основних положень проекту закону про мобілізацію. Детальніше — за посиланням.

Своєю чергою заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв вважає, що оновлена редакція законопроекту про зміни в мобілізації потребує доопрацювання.

Водночас, на думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, у новому урядовому законопроекті про мобілізацію бракує норми про ротацію.

Також новий законопроект про мобілізацію передбачає розсилання повісток через електронний кабінет призовника. У парламенті вимагають роз'яснень від Міністерства оборони щодо цього нововведення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.02.2024 18:15