Фото: ТСН

Коли можуть ухвалити новий закон про мобілізацію: нардеп дав відповідь

Народний депутат від "Слуги народу" Сергій Нагорняк заявив, що новий закон про мобілізацію, ймовірно, буде ухвалено не раніше березня.

В інтерв’ю виданню "Телеграф" політик розповів, що наразі з поганих рішень намагаються обрати найкраще, яке зможе сприйняти суспільство.

"За моїми прогнозами, такий законопроект з'явиться не раніше березня. Поки що з поганих рішень намагаються вибрати найкраще, яке може бути сприйнято суспільством. Повторюся, на жаль, хороших рішень уже не залишилося", — сказав нардеп.

Нагорняк зазначив, що законопроект йде "з великим запізненням", але його потрібно ухвалювати. Також, на думку нардепа, необхідно в обов’язковому порядку переглянути всі документи, які дозволяють чоловікам отримати відстрочку від мобілізації й були видані після 24 лютого 2022 року.

"Ні для кого не секрет, що тут нерідко є корупційна складова, цифри відкриті й гуляють в інтернеті", — наголосив він.

За його словами, ситуація на фронті сьогодні дає змогу підтримувати наявні позиції, однак у кількох бригадах спостерігається значна нестача особового складу.

"Тому мобілізація критично необхідна, щоб поповнити вже створені бригади, мова навіть не йде про нові підрозділи", — сказав Нагорняк.

Він також заявив, що законопроект потрібен, аби, перш за все, врегулювати питання демобілізації, оскільки рідні військових, які два роки перебувають на фронті, хочуть знати, коли їх близькі повернуться додому.

"Цих людей дратує, що сусід, який живе поруч і є здоровим чоловіком, не йде на фронт. В той час як її чоловік/брат/син воює, і кінця цьому не видно", — сказав він.

Нагорняк додав, що захищати країну треба всім — від найвищих чиновників до сільських голів та селищних депутатів, а також пенсіонерам з-поміж силовиків, прокурорам, суддям та народним депутатам.

"Я вважаю, що нардепи також повинні своїм прикладом показати, що ця мобілізація починається не знизу, а зверху. Що мобілізуються всі категорії населення, і якихось захищених каст в нас немає. Тільки в такому випадку мобілізація може спрацювати. У людей є шалений запит на справедливість, і влада повинна його забезпечити", — наголосив нардеп.

Він зазначив, що у рамках закону необхідно й ухвалити рішення про високу фінансову мотивацію для новобранців, які добровільно прийдуть до ТЦК. Крім того, Нагорняк вважає, що у новому законопроекті про мобілізацію не буде норми щодо офіційного "відкупу" від мобілізації, тобто коли людина платить в бюджет певну суму і її не мобілізують до війська.

Нагадаємо, раніше глава держави Володимир Зеленський заявив, що все, що стосується мобілізації в Україні — це передусім питання справедливості. Відтак, за його словами, справедливо дати відпочинок тим, хто його потребує.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.01.2024 13:55