Колаж TrueUA

У МОЗ розповіли, чи можна вакцинуватись від раку

Віруси гепатитів і папіломи людини у 25% випадків викликають рак. Уберегтися від онкогенних вірусів і раку допоможуть вакцинація, бар’єрна контрацепція та користування іншими засобами індивідуального захисту. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

У відомстві наголосили, що ці віруси не викликають хворобу одразу й довго залишаються непоміченими. Віруси папіломи та гепатитів B та С можуть спонукати уражені клітини надмірно ділитися, що веде до розвитку пухлини.

Що таке гепатит

Гепатит — це запалення печінки переважно через вірусну інфекцію. 96% всіх смертей через вірусні гепатити спричинені вірусами гепатиту B та С. Вони ж є головними причинами раку печінки. У МОЗ зазначають, що цей тип раку посідає третє місце за смертністю серед онкозахворювань. 

Проти вірусу гепатиту B є дієва вакцина. Нею українська система охорони здоров’я  з 2001 року забезпечує всіх новонароджених та дітей. Повний курс вакцинації складає три дози, які роблять з інтервалом нуль-один-шість місяців. 

"Якщо ж у дитинстві ви не отримали вакцинації від ВГВ — вакцинуватись можна у будь-якому віці", — йдеться у повідомленні МОЗ.

У Міністерстві наголосили, що вакцини від гепатиту C наразі у світі не існує. Всім людям варто щороку робити експрес-тест для виявлення маркерів вірусних гепатитів. У випадку підтвердження позитивного результату лікар призначить лікування.

Що відомо про вірус папіломи

Вірус папіломи людини (ВПЛ) надзвичайно поширений — його є понад 100 типів, і декілька з них викликають рак шийки матки, пеніса, ануса, гортані, язика і губ. Це передусім типи 16 та 18. Проти основних онкогенних типів ВПЛ існує вакцина і наразі від ВПЛ вакциновані 21% жінок в усьому світі. 

"Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту B та бажано — від найпоширеніших типів вірусу папіломи людини. За можливості — вакцинуйтеся й самі", — закликали громадян у МОЗ.

Нагадаємо, китайські вчені відкрили аж вісім нових вірусів. Вони небезпечні тим, що можуть викликати рак. Відкриття спантеличило вчених, адже з'ясувалось, що віруси мають високий ступінь зараження. У випадку подолання видового бар'єра вони швидко спричинять нові пандемії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.03.2024 11:18