Фото: The Daily Mail

Китайські вчені відкрили вісім нових небезпечних вірусів, які можуть викликати рак

Китайські вчені відкрили аж вісім нових вірусів. Вони небезпечні тим, що можуть викликати рак.

Про це повідомляє The Daily Mail.

За даними видання, науковці в Китаї, на тропічному острові Хайнань, виявили невідомі людству віруси. Дослідники, яким доручено підготувати світ до майбутньої пандемії, взяли майже 700 зразків у гризунів.

Під час дослідження біоматеріалу було виявлено аж вісім невідомих вірусів. Серед них і новий підвид коронавірусу. Відкриття спантеличило вчених, адже з'ясувалось, що віруси мають високий ступінь зараження. У випадку подолання видового бар'єра вони швидко спричинять нові пандемії.

Зазначається, що у мазках, взятих від гризунів, було знайдено пестивірус, бокавірус, декілька нових вірусів та підвид ковіду, що вже отримав назву CoV-HMU-1. Два відкриті пестивіруси здатні викликати таке небезпечне захворювання як лихоманка денге. Водночас, відкрито новий астровірус. Він може бути збудником кишкової інфекції. Також у біоматеріалах знайдено нові парвовіруси, які викликають симптоми, схожі на грип. Ще одним відкриттям стали раніше не відомі штами папіломавірусу. Слід зазначити, що деякі різновиди папіломавірусу можуть викликати захворювання на рак.

Варто додати, що на думку вчених, наразі є передумови для пришвидшеного подолання видового бар'єра. Зокрема, серед них кліматичні зміни, проблеми з екологією та продаж на ринках м'яса диких тварин.

Ще одним фактором, який змушує науковців панікувати, є те, що носіями нових вірусів виявилися гризуни. Ці тварини часто мігрують і доволі швидко розмножуються. Також вони полюбляють жити поряд із людьми, що збільшує небезпеку.

Нагадаємо, у Центрі громадського здоров'я 12 жовтня повідомили, що в Україні розпочався епідемічний сезон-2023/2024 з гострих респіраторних вірусних інфекцій. З початку жовтня за перший звітний тиждень зареєстровано 119 063 випадки захворювань на ГРВІ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 25.10.2023 17:43