Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У МОЗ зробили важливу заяву щодо роботи лікарських комісій при військкоматах

Військово-лікарські комісії у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військкоматах) прискорять свою роботу. Нині у роботі ВЛК запроваджуються зміни у юридичному, організаційному та цифровому напрямах.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

Зміни передбачають встановлення граничних термінів проведення досліджень і медичних оглядів військовослужбовців, а саме:

  • проведення медичних оглядів про придатність до військової служби — не більше чотирьох робочих днів;
  • проведення лабораторних досліджень — не більше трьох робочих днів;
  • проведення інструментальних досліджень — не більше трьох робочих днів.

Голови обласних військових адміністрацій, керівники військкоматів і медики повинні дотримуватись зазначених термінів, йдеться у повідомленні.

"Також вони мають організувати раціональні маршрути проходження ВЛК і контролювати, щоб військовозобов'язані проходили медогляди за чергою", — заявили в МОЗ.

Медики ВЛК при військкоматах використовують електронну систему охорони здоров'я — за потреби вони можуть переглядати дані, що вже є, які занесені до реєстрів.

Також тривають перехресні перевірки щодо обґрунтованості рішень стосовно встановлення інвалідності, які були ухвалені після 24 лютого 2022 року. Їх проводять робочі групи, що відповідно до завдання РНБО були визначені наказом МОЗ цьогоріч у вересні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 11 вересня поточного року ввів у дію рішення РНБО від 30 серпня 2023 року про військово-лікарську експертизу у ЗСУ: протягом трьох місяців перевірятимуться рішення ВЛК щодо встановлення інвалідності й непридатності громадян до військової служби.

На початку жовтня повідомлялося, що Державне бюро розслідувань вивчає 260 кримінальних проваджень за фактами порушень у військкоматах і військово-лікарських комісіях. У багатьох регіонах трапляються випадки зловживань службовим становищем чи перевищенням повноважень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.10.2023 02:12