Фото: sud.ua

Порушення у військкоматах та ВЛК: Державне бюро розслідувань вивчає 260 кримінальних проваджень

Державне бюро розслідувань вивчає 260 кримінальних проваджень за фактами порушень у військкоматах та військово-лікарських комісіях. У багатьох регіонах трапляються випадки зловживань службовим становищем чи перевищенням повноважень.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що на виконання рішення РНБО України від 11 серпня 2023 року працівники ДБР посилили системну роботу щодо протидії зловживанням та порушенням у територіальних центрах комплектування та соцпідтримки й військово-лікарських комісіях. І хоча переважна більшість працівників ТЦК та ВЛК сумлінно виконують свої обов’язки, у багатьох регіонах трапляються випадки зловживань службовим становищем чи перевищенням повноважень.

Загалом у цьому році ДБР розслідує 260 кримінальних проваджень, пов'язаних із роботою терцентрів комплектування та військово-лікарських комісій. До суду вже направлено 21 обвинувальний акт стосовно 35 осіб. Також ДБР повідомило про підозру ще 58 особам.

Скріншот сайт ДБР

У межах цих кримінальних проваджень ДБР також задокументувало факти отримання посадовцями неправомірної вигоди на суму майже 4 млн гривень, а суди арештували майна на суму понад 3,2 мільйона гривень.

"Бюро попереджає посадовців, які виношують наміри використовувати службове становище заради власної наживи під час війни: вас обов’язково буде викрито та притягнуто до відповідальності", — наголосили в ДБР.

Нагадаємо, 12 вересня, президент України Володимир Зеленський підписав указ №576/2023 про перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій з 24 лютого 2022 року.

Своєю чергою міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що його відомство спільно з правоохоронцями проведе перевірки рішень військово-лікарських комісій щодо обмеженої придатності до військової служби, виданих після початку повномасштабної війни.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що обмежено придатних чоловіків і надалі будуть мобілізовувати до Збройних сил України. Але Рада національної безпеки й оборони з вересня готує деякі уточнення з цього приводу.

Зазначимо, що в Україні діє воєнний стан та відповідно загальна мобілізація, яку президент Володимир Зеленський продовжив до 15 листопада 2023 року. Проте потреби одномоментно набрати 300 тисяч людей до армії на даний час немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2023 11:51