Фото: "Суспільне"

У МЗС відредагували декларацію G20 щодо війни в Україні

У Міністерстві зовнішніх справ України відреагували на підсумкову декларацію учасників саміту G20. У МЗС не задоволені слабкими формулюваннями щодо агресії Росії проти України.

Про це речник МЗС Олег Ніколенко написав у Facebook.

Водночас він подякував партнерам, які намагалися включити в текст сильні формулювання. Проте у тексті спільної декларації не йдеться про засудження дій Росії, а загалом занепокоєння через жахливі наслідки війни.

"Водночас в частині щодо агресії Росії проти України Групі двадцяти немає чим пишатися. Очевидно, що участь української сторони дозволила би учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип "нічого про Україну без України" залишається ключовим як ніколи", — написав речник МЗС Олег Ніколенко. 

Він спробував відредагувати декларацію так, щоб вона більше відповідала дійсності.

Декларація G20 про війду в Україні

Фото: Facebook Олега Ніколенка

Декларація G20

На саміті G20 в Індії учасники оприлюднили підсумкову декларацію щодо війни проти України. Вони наголосили на неприпустимості застосування чи погроз ядерною зброєю. Учасники G20 закликали припинити військові руйнування та напади на інфраструктуру. У документі йдеться, що учасники саміту заявили, що сьогоднішня ера не повинна бути епохою воєн. Зазначається, що країни G20 також звернули увагу на людські страждання та додаткові негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків поставок, макрофінансової стабільності, інфляції та зростання, що ускладнило політичне середовище для країн, особливо тих, що розвиваються, і найменш розвинених, які ще оговтуються від пандемії COVID-19. 

Декларація також закликає до "повної, своєчасної та ефективної реалізації зернової угоди". Учасники саміту заявили, що необхідно забезпечити негайне та безперешкодне постачання зерна, продовольства та добрив з Росії та України.

Саміт G20 в Індії

9 вересня у столиці Індії Нью-Делі стартував 18 саміт Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу. Це вперше в історії G20 захід відбудеться саме в Індії та в Південній Азії загалом.

Саміт лідерів триватиме 9-10 вересня. Окрім учасників, індійська сторона запросила приєднатись до дискусій глав ще одинадцяти країн та одинадцяти міжнародних організацій, серед яких ООН, Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Серед лідерів, які беруть участь у саміті, президенти США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Японії Фуміо Кішіда, канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше не прибуде на цю зустріч, тому китайську делегацію очолює прем’єр-міністр Лі Цян. Також відсутнім буде і оголошений у розшук російський диктатор Володимир Путін. Москву представлятиме очільник МЗС Сергій Лавров.

Нагадаємо, Африканський союз отримав статус постійного члена G20 — групи двадцяти найбільших економік світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 18:25