Фото: ілюстративне. Джерело: Нацгвардія

У Нацгвардії вирішили демобілізувати лише тих військових, кого звільнили з полону після 18 травня: реакція МВС

Командувач Національної гвардії України Олександр Півненко видав документ, згідно з яким, демобілізуватися можуть тільки ті військові, які були звільнені з полону після 18 травня 2024 року. 

Такий документ опублікував народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко.

У документі наголошується, що у законі про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року, передбачені додаткові права для деяких військових. Зокрема, звільнені з полону військові мають право на відпустку тривалістю 90 днів та можуть звільнитися з військової служби за власним бажанням. 

Водночас Півненко заявив, що такі норми мають стосуватися лише тих військових, які були звільнені з полону після 18 травня.

У Нацгвардії вирішили надавати право на демобілізацію тільки тим, кого звільнили з полону після 18 травня

Фото: Telegram-канал Олексія Гончаренка

Реакція МВС

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що військовослужбовці Національної гвардії України, які пройшли полон, зможуть звільнитися зі служби незалежно від дати обміну з Росією.

"Позиція МВС стосовно непорозуміння з тлумаченням Нацгвардією норми статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо можливості звільнення з військової служби осіб, які пройшли полон. Відповідна норма застосовується до всіх військовослужбовців, які мають статус звільнених з полону. Незалежно від дати обміну", — наголосив Клименко.

Нагадаємо, 31 травня Україна провела черговий обмін військовополоненими із країною-агресоркою. Додому змогли повернутися 75 наших громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.06.2024 20:30