Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У НАТО обговорюють питання щодо закриття неба на Заході України, — Bild

Деякі з країн-членів Північноатлантичного альянсу готові розширити підтримку Києва. Зокрема, йдеться про закриття неба над західною частиною України.

Як повідомляє Bild, посилаючись на власні джерела, країни НАТО готові діяти безпосередньо на території України у сфері навчань та постачання озброєнь.

Варто наголосити, що ще нічого не вирішено, проте, за даними джерел, наразі деякі держави обговорюють підготовку українських солдатів інструкторами країн Альянсу на українській території, переміщення логістичних ланцюгів постачання зброї та боєприпасів в Україну, а також захист повітряного простору заходу України засобами протиповітряної оборони країн НАТО.

У п'ятницю, 24 травня, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що його держава готова стати частиною коаліції країн, яку могла б очолити Франція або інша країна, для проведення навчань на українській території. Також у виданні наголосили, що налагоджується певний прогрес у питанні транспортування зброї та боєприпасів на фронт. 

Відомо, що кілька країн НАТО, зокрема Велика Британія, Канада та Естонія, готові транспортувати майбутні поставки військової допомоги не тільки до українського кордону, але й безпосередньо по українській території. Станом натепер кілька держав розробляють концепцію так званої "висхідної логістики". 

За даними Bild, Польща працює над створенням коаліції для "розширеної протиповітряної оборони" західної частини України. Однак ця коаліція ще не сформована. На ці плани наразі немає схвалення від Вашингтона та Берліна. Політики у Східній Європі виявляють побоювання щодо того, що німецька канцелярія може чинити тиск на Білий дім, щоб той не погодився на жодну з пропозицій країн, розташованих на східному кордоні НАТО, щодо більшого залучення держав Альянсу у підтримку України.

Відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про критичне ставлення до будь-якої прямої підтримки Києва і нещодавно відкинув плани спільної протиповітряної оборони України.

Нагадаємо, 25 травня президент Володимир Зеленський заявив, що кращим підсумком ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні стане надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot та ухвалення Сполученими Штатами рішення про передачу винищувачів F-16. Як відзначив Зеленський, він хотів би, щоб Україна на саміті отримала запрошення на вступ до НАТО, "бо це буде дуже серйозна карта в руках України перед закінченням війни". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.05.2024 15:52