Фото: Офіс президента

Зеленський озвучив очікування від саміту НАТО у Вашингтоні

Президент Володимир Зеленський заявив, що кращим підсумком ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні стане надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot та ухвалення Сполученими Штатами рішення про передачу винищувачів F-16.

В інтерв'ю виданню The New York Times гарант розповів, що країни-члени НАТО можуть схвалити надання хоча б семи систем Patriot для нашої держави.

"Ми можемо отримати від країн НАТО сім комплексів Patriot? Ми б хотіли закрити усі наші області й мати 20-30 таких систем. Але можна хоча б сім? Як ви вважаєте, для ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні це важливо? Надати комплекси для країни, яка з 2008 року претендує на членство у НАТО, для країни, яка бореться за демократію всього світу, чи це дуже багато", — заявив Зеленський.

Водночас, на думку очільника держави, також важливим результатом саміту НАТО для України стане і рішення США про надання Україні винищувачів F-16. Без них, за словами президента, флоту зі 130 літаків в України не буде.

"А це значить, що немає сенсу про це більше говорити. Тому що не буде адекватного флоту, який спроможний воювати з російським повітряним флотом", — наголосив він.

До того ж, як відзначив президент, він хотів би, щоб Україна на саміті отримала запрошення на вступ до НАТО, "бо це буде дуже серйозна карта в руках України перед закінченням війни". 

"Але знову таки всі кажуть, це призведе до ескалації. Вважаю, що Сполучені Штати та Німеччина не готові до цього", — заявив Зеленський.

Нагадаємо, раніше агенція Reuters оприлюднила інформацію про те, що кремлівський диктатор Володимир Путін готовий зупинити війну в Україні. Він може погодитися на переговори про припинення вогню. При цьому, за його версією, бойові дії мають зупинитися на нинішніх лініях фронту.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що російський диктатор Володимир Путін не має наміру завершувати війну проти України та не хоче миру. Водночас анонімні заяви росіян щодо готовності Путіна заморозити війну спрямовані на зрив мирного Саміту у Швейцарії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.05.2024 20:55