Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Генсек НАТО закликав союзників дозволити Україні бити по території РФ

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО скасувати заборону на використання західної зброї для ураження військових об'єктів у Російській Федерації.

Про це повідомляє The Economist. Як зазначає джерело, ясною, хоч і неназваною, метою Столтенберга була політика Джо Байдена, президента Америки, спрямована на контроль над тим, що Україна може і не може атакувати за допомогою систем, що поставляються американцями.

"Настав час союзникам подумати, чи варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони пожертвували Україні. Особливо зараз, коли в Харкові, неподалік кордону, йде багато бойових дій, через те, що Україна не має можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на території Росії, їй дуже важко захистити себе", — сказав Столтенберг.

The Economist наголошує, що українців уже давно викликає розчарування той факт, що якщо вони хочуть переслідувати цілі на російській землі, їм доводиться покладатися на дрони вітчизняного виробництва, які мають лише обмежену корисність. Їхній гнів вирує з 10 травня, коли росіяни почали великий наступ через кордон всього за 20 миль (32 кілометри) від Харкова, другого за величиною міста України. Кілька місяців тому він зазнавав руйнівних повітряних бомбардувань.

Столтенберг не очікує, що ці дії спричинять російський прорив. 

"Вони продовжуватимуть наполягати та продовжуватимуть домагатися якихось незначних успіхів, і вони готові платити дуже високу ціну за ці незначні вигоди", — сказав він. 

Водночас генсек НАТО попереджає, що Україна зазнає труднощів. І він підібрав різкі слова на адресу європейських членів: "Європейські союзники пообіцяли мільйон артилерійських снарядів. Ми не бачили нічого подібного".

Раніше повідомлялось, що група конгресменів від обидвох партій звернулася до міністра оборони Ллойда Остіна із закликом пришвидшити постачання озброєнь Україні. Звернення оприлюднив Комітет із розвідки Палати представників США.

Серед конгресменів, які підписали листа, є декілька демократів, зокрема, конгресмени Джим Гаймс, Брендан Бойл, Андре Карсон, Джейсон Кроу.

Також Польща підтримує удари по військових об’єктах на території Російської Федерації з боку України. Країни Заходу повинні активніше підтримувати Київ у наданні допомоги.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що країни Заходу зволікають з наданням дозволу на удари їхньою зброєю з боку України по території Російської Федерації через страх перед ядерною ескалацією. Проте російський диктатор не піде на такий крок через власне самозбереження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.05.2024 13:45