Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Столтенберг назвав три причини, чому для США вигідне перебування в НАТО

Сполучені Штати Америки залишаться надійним союзником у НАТО. І такий статус не залежить від того, яким буде результат цьогорічних президентських виборів у США.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Очільник Північноатлантичного альянсу сподівається, що США продовжать залишатися вірним союзником з трьох причин.

Перша причина, на думку генсека, — наявність понад 30 держав-союзників відповідає інтересам національної безпеки США. Таким чином країна є сильнішою та безпечнішою.

Друга причина полягає у широкій підтримці членства США в НАТО серед конгресменів і громадськості. Це свідчать результати опитувань.

Третя причина, про яку заявив Столтенберг, полягає в тому, що колишній президент США Дональд Трамп критикував не членів НАТО, а їхні неналежні витрати на Північноатлантичний альянс.

Але 2024 року, додав генеральний секретар, понад дві третини членів Альянсу виділять щонайменше 2% ВВП, що є загальноприйнятою нормою в НАТО.

Раніше Дональд Трамп погрожував європейським країнам НАТО, що не допомагав би їм у разі, якби Росія розпочала війну. Таку позицію він пояснив тим, що більшість держав-членів Альянсу не виконують своїх обов'язків щодо оборонних витрат.

Заяви колишнього президента США викликали побоювання серед європейських країн НАТО, оскільки цього року в США відбудуться вибори, на яких головним кандидатом від республіканців є саме Дональд Трамп.

Нагадаємо, сьогодні в Міністерстві оборони України повідомили, що представники нашої країни та НАТО на засіданні в Польщі обговорили план роботи на травень для підготовки до Вашингтонського саміту. Зокрема, йдеться про створення Спільного аналітичного, тренувального та освітнього центру Україна — НАТО (JATEC).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.04.2024 23:36