Фото ілюстративне. Джерело: nato.int

Україна та НАТО обговорили план роботи першого спільного центру

Представники України та НАТО на засіданні в Польщі обговорили план роботи на травень для підготовки до Вашингтонського саміту. Зокрема, йдеться про створення Спільного аналітичного, тренувального та освітнього центру Україна — НАТО (JATEC).

Про це повідомило Міністерство оборони України.

Спільний план роботи Києва та Альянсу охоплює, серед іншого, розробку концепції для фінального погодження перед самітом у Вашингтоні, а також деталі роботи майбутнього спільного центру JATEC.

У Міноборони уточнили, що йдеться про ⁠остаточне узгодження структури центру, ⁠проект фінансових витрат, залучення людського ресурсу та ⁠розробку пропозицій з питань звʼязку й обміну інформацією.

"Результати засідання у Польщі — ще один крок для становлення Центру як інституції спрямованої на посилення співпраці України з Альянсом. Взаємосумісність, інституційний розвиток, вивчення досвіду війни — це наші спільні завдання", — сказав заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Рішення про старт JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) ухвалили в лютому цього року за результатами засідання Ради Україна — НАТО на рівні міністрів оборони. Центр стане першою спільною інституцією в історії відносин України та Альянсу. На останньому засіданні у Польщі сторони також розглянули пілотний проект Lessons Learned під егідою НАТО, який має стартувати у травні.

Метою Спільного центру Україна — НАТО є розбудова спроможностей Сил оборони України, аналіз досвіду російсько-української війни, розвиток освіти та підготовки, досягнення взаємосумісності між Україною і НАТО.

Нагадаємо, спікер Держдепартаменту США Метью Міллер заявив 9 квітня, що Україна може приєднатись до Північноатлантичного альянсу після завершення війни з Російською Федерацією. Цей процес постійно перебуває в русі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.04.2024 17:07