Фото: NATO

У НАТО пояснили, чому країни Альянсу не поспішають надавати Україні винищувачі

Переговори щодо надання Україні сучасних винищувачів тривають вже майже рік. Існує нагальна потреба військової підтримки, однак поставка літаків може зайняти час.

Про це розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю ТСН.

Генсек запевнив, що країни-члени Альянсу продовжують консультації щодо збройної допомоги Україні.

"Підтримка, яку надають члени НАТО, стала набагато більшою разом з тим, як стала більшою війна. Починаючи з джавелінів, протитанкової зброї, артилерії для ППО, далі — броньовані машини, важкі танки і тепер ми обговорюємо літаки. Дозвольте сказати, що незалежно від рішення про літаки, я думаю нам треба зрозуміти, що є нагальна потреба надавати підтримку просто зараз, а постачання літаків займе час", — пояснив Столтенберг.

Водночас генсек наголосив, що країни НАТО наразі мусять доправити те, що країни-члени вже пообіцяли. Йдеться зокрема про танки та системи ППО.

Однак є й друга причина відтермінування постачання винищувачів. За словами Столтенберга, зараз важливо обговорювати, які нові види озброєнь варто надати Україні і чи ця зброя буде ефективною на полі бою.

"Так само важливо переконатися, що те озброєння, яке Україна вже отримала, працює як належить. Тож ми мусимо переконатися, що доправляємо достатньо боєприпасів запчастин, аби ця зброя була на ходу, бо інакше Україна не зможе перемогти в цій війні", — зазначив генсек.

Нагадаємо, нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація, що дві партії законодавців США нібито тиснуть на американського лідера Джо Байдена в питанні винищувачів для України. Демократи та республіканці вимагають відправки військових літаків F-16 в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.02.2023 22:59