Фото: "Слово і Діло"

У НБУ повідомили, скільки разів з початку повномасштабного вторгнення вмикали "друкарський верстат"

Фінансова підтримка союзників, яку Україна зараз отримує допомагає покривати дефіцит бюджету й утримувати високі обсяги золотовалютних резервів. Однак на початку повномасштабного вторгнення ситуація була іншою.

Про це розповіла перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова в ефірі телеканалу "Ми — Україна".

За її словами, у перші місяці повномасштабного російського вторгнення Україна потребувала термінової фінансової допомоги, щоб фінансувати військову галузь для захисту оборони від російських загарбників і своєчасно виплачувати пенсії та заробітні плати населенню. 

Тому в НБУ зважилися на додаткову емісію гривні, тобто увімкнули так званий "друкарський верстат", оскільки альтернативного рішення, де взяти гроші швидко, на той час не було. Важливо зазначити, що Україна лише раз за період повномасштабної війни вдалася до друку гривні. Минулого року потреби в додатковій емісії гривні не було, наголосила Рожкова.

"У той період іншого варіанту просто не було, тому що нашим партнерам потрібен був час для прийняття рішень. Останній, 2023 рік, ми живемо без емісії ми не вмикаємо друкарський верстат", сказала Рожкова.

За її словами, Україна отримала протягом 2023 року велику підтримку партнерів у розмірі 41 мільярда доларів. Майбутня допомога також перевищує 40 мільярдів доларів. На думку представниці НБУ, це дозволить Україні профінансувати дефіцит бюджету та утримувати високі обсяги золотовалютних резервів.

Нагадаємо, у грудні депутати Київської міської ради ухвалили бюджет столиці на 2024 рік. Доходи головного міста країни запланували в сумі понад 72,6 мільярда гривень, видатки — понад 85,3 мільярда.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.01.2024 14:58