Фото: сайт Київради

Депутати затвердили бюджет Києва: як розподілили гроші столиці

У четвер, 14 грудня, депутати Київської міської ради ухвалили бюджет столиці на 2024 рік. Доходи головного міста країни запланували в сумі понад 72,6 мільярда гривень, видатки — понад 85,3 мільярда.

Про це повідомляє прес-служба Київради. Дане рішення підтримали 80 депутатів.

"Бюджет планували з урахуванням реалій та потреб воєнного стану. Пріоритетне завдання — забезпечити роботу критичної інфраструктури. На допомогу ЗСУ у бюджеті попередньо передбачено 1 мільярд гривень", — йдеться у повідомленні КМДА.

Згідно з законом, столиця не має права допомагати підрозділам, які не зареєстровані на території Києва. Також не можна закуповувати техніку чи спорядження місто. У Київраді пояснили, що дозволено тільки перераховувати кошти за офіційним зверненням підрозділів.

"Держава нас фактично позбавила можливостей допомагати військовим, забравши "військовий" ПДФО. Але ми продовжимо шукати можливості, щоб додавати більше коштів, спрямовувати їх і з інших статей, щоб максимально, як можемо, допомагати нашим захисникам", — наголосив мер столиці Віталій Кличко.

На допомогу військовим, ветеранам та їхнім родинам, сім’ям загиблих воїнів передбачено 742 мільйони гривень.

"Основним напрямом фінансування є традиційно сфера освіти — на неї виділили понад 27,2 млрд грн, що складає понад 32% видатків міського бюджету. На транспорт, дорожнє господарство та зв’язок у кошторисі Києва запланували понад 23,8 млрд грн або 28% бюджету міста. На житлово-комунальне господарство — 8,2 мільярда гривень, соціальний захист — 7,8 мільярда гривень, охорону здоров’я — близько 6 мільярдів гривень, культуру і мистецтво — 1,7 мільярда гривень, фізичну культуру і спорт — 1,5 мільярда гривень", — йдеться у повідомленні прес-служби Київради.

Програма економічного і соціального розвитку Києва

У пріоритеті програми на 2024 рік — створення безпечних умов проживання й переміщення в місті, адаптація та реінтеграція в соціум учасників бойових дій і ВПО. При цьому на капітальні видатки за програмою на 2024 рік передбачено 13,3 мільярда гривень, із них на будівництво й реконструкцію — 6,6 мільярда гривень, на капітальні ремонти — 6,7 мільярда гривень.

Нагадаємо, 28 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет України на 2024 рік. Близько половини видатків піде на оборону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.12.2023 22:09