Незвичний об'єкт у небі. Джерело: Alpha Centauri

У небі над Україною з’явився загадковий об’єкт: що це таке (фото, відео)

У ніч на середу, 10 липня, українці помітили незвичний об’єкт у небі. З’ясувалося, що це проліт другого ступеня нової ракети європейської космічної агенції Ariane-6.

Про це повідомили освітній проект Alpha Centauri та Європейська космічна агенція (ESA).

Річ у тому, що у вівторок, 9 липня, ESA та компанія Arianspace здійснили перший успішний пуск ракети нового покоління Ariane-6.

Восени 2023 року генеральний директор ESA Йозеф Ашбахер, анонсуючи пуск ракети, наголошував, що перший політ тестовий, його завдання — виведення на орбіту великого обсягу обладнання.

Ariane-6 має замінити важкі ракети Ariane-5, які використовували для запусків із космодрому Куру у Французькій Гвіані з 1996 по 2023 роки. Перший запуск запланували ще на 2020 рік, але його неодноразово переносили. Зокрема, через пандемію Covid-19 і вторгнення Росії в Україну.

Ракету випускатимуть у двох модифікаціях: легка версія Ariane 62 з двома твердопаливними бічними прискорювачами, здатна нести корисне навантаження масою до п’яти тонн, і Ariane 64 — з чотирма прискорювачами, що дозволяє виводити на орбіту до 10,5 тонни вантажу.

Нагадаємо, що вночі 1 травня в небі над Україною зафіксували яскраві спалахи. Зокрема, дивне сяйво бачили мешканці Київщини, Харківщини, Сумщини, Полтавщини, Запоріжжя та Дніпра. Очевидці у мережі оприлюднювали відео явища на якому видно, що спочатку в небі щось пролітає, а потім виникає яскраве сяйво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.07.2024 08:39