Фото: detector.media

У Раді зареєстрували ще два законопроекти про "економічне бронювання"

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти №11332-2 та №11338, які стосуються економічного бронювання українців від мобілізації до війська. 

Документи оприлюднені на сайті парламенту.

Зокрема, авторкою обох проектів є народна депутатка від "Слуги Народу" Буймістер Людмила. Обидва документи зареєстровані у Раді 28 червня.

Зокрема, як наголошується у пояснювальній записці законопроект №11332-2 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вимог до сплати єдиного соціального внеску для здійснення бронювання військовозобов'язаних" є альтернативним до законопроекту №11332, який подали нардепи до парламенту на початку червня.

Мета законопроекту — уточнення та доповнення положень чинного законодавства України щодо бронювання військовозобов'язаних.

Крім того, Буймістер подала до парламенту і проект закону №11338 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей бронювання військовозобов'язаних", який системно пов'язаним із законопроектом №11332-1.

Відтак, згідно з обома документами, пропонується прописати, що до припинення або скасування дії воєнного стану суб’єкти господарювання, які здійснюють бронювання військовозобов’язаних працівників, сплачують до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних у сумі, що дорівнює розміру 1200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (20 400 грн).

Також у документі пропонується визначити, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах і організаціях, які:

  • сплачують ЄСВ більше ніж еквівалент п’ять мінімальних заробітних плат (тобто 40 000 грн),
  • мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (у тому числі тих, які працюють за трудовими договорами).

До того ж законопроект передбачає: 

  • уточнення категорії військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, і встановлення нових критерій для підприємств, установ та організацій, що є критично важливими.
  • Міністерство оборони України здійснює безпосереднє керівництво Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.
  • утворення Міжвідомчої комісії з питань встановлення статусу критично важливих для економіки України підприємств, установ та організацій.

Нагадаємо, раніше народний депутат України від "Слуги народу", голова Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха зазначав, що підприємствам хочуть надати можливість на власний розсуд бронювати до 50% військовозобов’язаних працівників. Це не стосуватиметься їхньої заробітної плати чи посади. За таке бронювання власники бізнесу мають сплачувати збільшений військовий внесок — 20 тисяч гривень на місяць за людину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.07.2024 10:30