Фото ілюстративне. Джерело: detector.media

Верховна Рада ухвалила за основу важливі мобілізаційні закони

У середу, 10 квітня, Верховна Рада України ухвалила за основу закон №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб. Також парламент проголосував за основу в першому читання закон №10379 про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення щодо мобілізації.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"За" закон про мобілізацію засуджених осіб проголосував 281 народний депутат.

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

"Ризики щодо антикорупції (там є і рішення антикорупційного Комітету) та стосовно важких злочинів обіцяють прибрати до другого читання", — уточнив Железняк.

Йдеться про законопроект №11079-1 "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності".

Документ передбачає, що під час мобілізації та воєнного стану ув'язнених можуть випустити по УДЗ для проходження ними військової служби за контрактом. Але це не стосується осіб, засуджених за скоєння злочинів проти основ національної безпеки України, засуджених за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднаного зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством, а також засуджених за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-1561, 258-2586, частиною четвертою статті 2861 цього Кодексу.

У законопроекті також прописано процедуру згоди засуджених, згоди командирів підрозділів взяти їх, проходження військово-лікарських комісій.

"За" закон про внесення змін в Кримінальний кодекс і кодекс про адміністративне правопорушення за порушення щодо мобілізації проголосували 254 нардепи.

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка1

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

"Оскільки питання пройшло тільки в першому (а не в цілому), то схвалена зараз урядова версія з усіма нормами. Вона має багато проблем і жорстких норм. Тому всі обіцяні зміни мають тоді зайти поправками до другого читання на комітеті", — зазначив Ярослав Железняк.

Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони забрав положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців з урядового законопроекту про мобілізацію. Зараз його готують до другого читання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.04.2024 14:21