Фото ілюстративне зі соцмереж

Як працюватиме економічне бронювання та хто за кого буде платити: пояснення депутата

Підприємствам хочуть надати можливість на власний розсуд бронювати до 50% військовозобов’язаних працівників. Це не стосуватиметься їхньої заробітної плати чи посади.

Про це повідомив народний депутат України від "Слуги народу", голова Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха в ефірі національного телемарафону "Єдині новини". Він зазначив, що за таке бронювання власники бізнесу мають сплачувати збільшений військовий внесок — 20 тисяч гривень на місяць за людину.

"У нашій моделі ти можеш заробляти як співробітник і 35 тисяч, і 5 тисяч гривень. І це не впливає на можливість роботодавця тебе забронювати. Тобто єдиний критерій — для роботодавця ти маєш бути справді цінним, критичним співробітником, від якого залежить робота підприємства", — пояснив депутат.

Він додав, що дуже багато різних бізнесів йому закидає, що це занадто велика цифра — 20 000 гривень за одну особу.

"Але, з іншого боку, є такі самі підприємства або навіть військові, які кажуть, що це занадто маленька цифра. Ми в умовах, коли не знайдемо цифри, яка всіх влаштує. Тому відштовхувалися від мінімальної заробітної плати військовослужбовця, мобілізованого, який не виконує бойових розпоряджень — це 20 000 гривень. Для того, щоби мати можливість сказати, що справді одна заброньована особа, один заброньований спеціаліст буквально є джерелом грошового забезпечення однієї мобілізованої особи", — зазначив Наталуха.

Він також зауважив, що бачить щонайменше кілька джерел спротиву цієї ідеї.

"Перше й основне джерело — це "тіньове бронювання", тіньовий сектор. За нашою оцінкою і за оцінкою інших центрів, економістів, обсяг тіньового бронювання в рік сягає щонайменше 700 мільйонів доларів, і може доходити до двох мільярдів доларів. Ось із чим ми насправді боремося. Ми не боремося з якимось уявним Генштабом. Ні, з ними усіма ми знаходимо конструктивну позицію. Звісно, що у кожного є свої застереження, але в процесі консультацій і дискусій ми можемо дійти до певної "золотої середини". Але з тіньовим сектором ми не можемо цього зробити. Тому що це просто фізично-шкурна справа тих людей, які за рахунок цього живуть", — вважає Наталуха.

Він підсумував, що економічне бронювання — це якраз той інструмент, який зробить тіньові схеми непотрібними.

Нагадаємо, виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив, що працівників аграрного сектору бронюватимуть від мобілізації. Це необхідно для створення умов безпечного збору урожаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.06.2024 13:22